Jaap Hartman – De ontmoeting


Vorige pagina  Inhoudopgave Volgende pagina


Na mijn studie aan de academie te Rotterdam, ging ik op voordracht van Arie Teeuwisse naar de Rijksacademie in Amsterdam. Dit gold in de jaren ’70 als een behoudend instituut waar op ouderwetse manier kunst onderwijs werd gegeven. De toenmalige minister van cultuur, Harry van Doorn, sloot de Rijksacademie ondanks de vele protesten.
De Rotterdamse academie gold in die tijd als progressief, experimenten vonden er plaats er werden objecten gebouwd en weer afgebroken omdat ze het lokaal niet uit konden. De ‘traditionele’ lessen werden geschrapt en de docenten werden ontslagen of op non-actief gezet. Hoewel de tekenklassen van Gijs Voskuyl nog vol zaten ging de vernieuwing door.

Bij mijn aanvang met de studie beeldhouwen in Amsterdam vond ik er een klimaat waarin ik kon studeren en naar hartenlust kon experimenteren. Er werden mij de gereedschappen aangereikt waarmee ik mijn ideeën kon realiseren. Hoewel we uitgingen van de mens, het model, hadden professor Paul Gregoire en professor Piet Esser het niet over hoe wij een nageltje of een wenkbrauw moesten modelleren. Waar zij het in hun colleges over spraken waren abstracte begrippen als, richtingen, lijnen, massa’s, restvormen en hoe de vorm zich in de ruimte gedroeg ten opzichte van zijn omgeving.

De ontmoeting met Jan Verhoeven vond jaren later plaats, deze werd hechter nadat ik had vernomen dat Jan de toekomst van zijn collectie veilig wilde stellen, wat leidde tot het initiatief om de collectie voor Woercum te behouden. Wij ontmoeten elkaar nadien bij vele gelegenheden en discussies over kunst en het ontstaan ervan, een wil ik graag ook met u delen: de weg die kunstenaars gaan bij het maken van een kunstwerk, zij maken hierbij gebruik van hun naturel, talent (intuïtie ) het intellect om keuze’s en te beoordelen welke richting men wil gaan. De uitkomst is voor elke kunstenaar anders, abstract of figuratief.

Jaap Hartman (1950) is beeldhouwer en bronsgieter in Oudendijk. In 1996 besloot hij zijn lang gekoesterde wens, een galerie in de Vesting Woudrichem, waar te maken. Stadsgalerie Woudrichem aan de Vissersdijk 35 is anno 2008 een bloeiend cultureel centrum, voor en door kunstenaars, waar toegankelijke kunst wordt gepresenteerd, figuratief en soms een vleugje abstract.


Vorige pagina  Inhoudopgave Volgende pagina


Comments are closed.