Toespraak verzamelaar Ed Baks

Tijdens de opening van de tentoonstelling Haagse Synthese 1 sprak verzamelaar Ed Baks de volgende woorden

Abe bedankt voor je mooi toespraak en lieve mensen welkom en fijn dat u allemaal hier naar toe bent gekomen.

Ik wil allereerst even een misverstand uit de weg ruimen. Deze expositie is opgebouwd rondom mijn collectie, maar niet alle werken zijn helaas in mijn bezit. Het is eigenlijk een door mij gedroomde collectie, die realiteit is geworden, enkele werken zullen nog wel in mijn verzameling terecht komen.

Als gastconservator heb ik van Yellow fellow de ruimte gekregen om deze tentoonstelling in te richten en hiermee kwam een wens van mij binnen bereik, namelijk een overzicht te maken van Aktuele Haagse Kunstenaars die de afgelopen paar decennia hun sporen verdiend hebben, goede bekenden van elkaar zijn, elkaars werk waarderen en vooral in hun hele kunstenaars leven consequent bezig zijn hun beeldtaal uit te diepen en die mij nog steeds met hun nieuwste werk enorm kunnen verrassen.

Het eigenlijke hoofdpunt van deze tentoonstelling is dat er de laatste zeg 30 jaar in Den Haag verschrikkelijk goede kunst geproduceerd is en  wordt die tot op heden onderbelicht blijft, te weinig aandacht krijgt, en vooral in geen enkel kader is geplaatst.

Daarom wil ik hier, met deze tentoonstelling een begin maken, en door middel van de titel, een “Haagse Synthese 1″  en als sub titel “samenhang en verscheidenheid” een aanzet geven tot reflectie en discussie en laten zien wat weinig te zien is,

Puur gevoelsmatig hebben deze kunstenaars een binding met elkaar  die  voor mij moeilijk te duiden is, oppervlakkig gezien hebben de meeste  weinig gemeen met elkaar, maar bij nadere beschouwing en interpretatie van wat je ziet, is er een duidelijke synthese, niet makkelijk of eenvoudig maar heerlijke stof tot nadenken of discusie.

Ook vind ik  het leuk om de geintereseerde beschouwer en buitenwereld te confronteren en te laten genieten van  de geweldige kwaliteit kunst die deze kunstenaars  hier maken en gemaakt hebben en ik hoop dat deel 2 dit zelfde niveau zal halen.

Ik wil alle kunstenaars die meegewerkt hebben om er een mooie tentoonstelling van te maken vreselijk bedanken voor hun positieve inzet.

En eigenlijk zouden dit soort tentoonstellingen plaats moeten vinden in het Haags Gemeente Museum die m.i. veel te weinig aandacht in bredere zin schenkt aan de na oorlogse beeldende kunst.

Als afsluiting om de synthese te duiden, deze uitgelichte regels van een voordracht van de door mij bewonderde Agnes Martin

Mensen denken dat schilderen gaat over kleur, maar het is grotendeels de compositie.

Veel kijkplezier!

Comments are closed.