Nassos Daphnis

Nassos Daphnis is geboren in  Krockeai (Griekenland). Op 16-jarige leeftijd verhuist hij naar New York. Hij was toen al een getalenteerd schilder van lyrische landschappen, maar om geld  te verdienen gaat hij werken in de bloemenwinkel van zijn oom. De liefde voor  bloemen heeft hij zijn hele leven gehouden, maar de liefde voor de kunst was  groter. Ze zijn wel onlosmakelijk met elkaar verbonden. De kennismaking met  de schoonheid, kracht en geordendheid van de natuur en van de boompioenrozen  in het bijzonder, zetten twee processen in werking: een leven in het teken  van geometrie en het kweken van boompioenrozen. Zijn eerste schilderijen  laten bloemen zien die enerzijds refereerden aan romantische herinneringen  aan het verleden, maar die tegelijk ook een orde en discipline laten zien  zoals die in de geometrie.

In 1950 ging Daphnis voor het eerst terug naar  Griekenland. Op 36 jarige leeftijd raakte hij daar zo onder de indruk van het  licht, ‘de innerlijke glans en reflectie en het effect op vorm en kleur’,  dat hij op zoek ging naar een nieuwe uitdrukkingsvorm. In 1952 schilderde hij  zijn laatste organische schilderij en daarna heeft hij alleen nog maar  gewerkt binnen de geometrie. Nassos Daphnis is verder gegaan waar Mondriaan en zijn vakgenoten gestopt zijn. Hij ontwikkelde een nieuwe kleurtheorie en  bevrijdde kleur van zijn regels. Nassos Daphnis is een vernieuwer in de  geometrische abstractie.


Klik op: Tekstbiografie Nassos Daphnis  Audiobigrafie Nassos Daphnis  CV Nassos Daphnis


Nassos Daphnis, Griekenland / Verenigde Staten (1914 – 2010)


Media: Wikipedia.org  Anitashapolskygallery.comGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>