Gilbert Decock


Gilbert Decock behoort tot de  kunstenaars die geboren zijn tussen de twee wereldoorlogen en die gedurende de jaren ’50 en ’60 de constructivistische stroming met geometrische grondslag bezielden. De zoektocht naar een steeds grotere soberheid leidde tot  het zwart-witte en het donkerbruine. In de vorm leidt die zoektocht tot het vierkant en de cirkel, vormen die hij gebruikt om praktisch onuitputtelijke varianten te ontdekken. Zijn cirkel-vierkant tegenstelling is vergelijkbaar met de tegenstellingen mannelijk-vrouwelijk, dag-nacht of yin-yang.

Het werk  van Gilbert Decock kan verdeeld worden in twee grote periodes. Tussen 1970 en  1990 onderzoekt hij de cirkel-vierkantrelatie op zijn eigen specifieke manier. Daarna heeft de cirkel volgens Decock zijn belang verloren in de plastische kunst. Vanaf de jaren ’90 onderzoekt Gilbert Decock de spanning tussen twee vierkanten, met als gevolg het kantelen van een van de twee vierkanten. Dit leidt tot een openbaring van mogelijkheden.

Gilbert Decock wendde zich zeer snel af van elke vorm van schilderkunst die, al was het maar zinspelend, de zichtbare werkelijkheid weergaf en koos voor een zo star mogelijke abstractie, los van de maker, waar effen geometrie en gekleurde vlakken heersen. Cirkel, vierkant en driehoek bepalen Decocks werk. In de latere jaren komt een meer speelse geest op de voorgrond. De symmetrie maakt plaats voor meer beweeglijkheid waarin weglatingen, fragmentatie en vlakafsnijdingen belangrijk worden. Het werk van Gilbert Decock sluit aan bij de strekking die gedragen is door de wil van de volkomen concreetheid die het kunstwerk wil depersonaliseren.


Klik op: Tekstbiografie. Audibiografie. CV Gilbert Decock.


Gilbert Decock, Belgie (1928 – 2007).


Media: Google.  www.denheeck.be.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>