Seymour Boardman


Seymour Boardman is een niet theoretische beroepsbeoefenaar die zijn werk ontwikkeld heeft door het werken aan het doek. Hij is geen kunstenaar geworden in de verwachting van roem en rijkdom. Hij zocht vrijheid, de gelegenheid voor zelfontdekking en individualisme. Hij herkent soms meer in oudere en soms zelf recentere werken dan hij dacht er aan meegegeven te hebben wanneer hij ze opnieuw ziet bij het sorteren. Hij weet dat de voortdurende poging om eerlijke gevoelens en intuïtie via het doek of papier over te brengen moed vergt en de bereidheid om zich belachelijk te maken en overmoedig de eigen intuïtie te volgen.

Robert Ryman (1930 Nashville, VS), beeldend kunstenaar te New York, lid van het Comité van Aanbeveling van Yellow Fellow: ‘Wanneer een schilder het ‘hoe’ van schilderen doorgrond heeft, wat met verf mogelijk is, wat een schilderij teweeg kan brengen en hoe het oog ziet, ontbreekt nog een ding. De kunstenaar moet zijn persoonlijke gevoeligheid doorgronden om te weten hoe hij schilderen moet benaderen. Hij moet moedig zijn en niet bang zijn voor een uitdaging, integendeel, hij moet een uitdaging verwelkomen. Ik beschrijf natuurlijk de ervaren schilder Sy Boardman, die meer dan vijftig jaar lang de mogelijkheden met kleur, de schoonheid en het wonder van het schilderen ontwikkelde’.
Boardman leeft het eenzame leven van een schilder, op onverwarmde en tochtige zolders met een minimum aan comfort en sociale zekerheid. Zijn verwachtingen waren niet groots: alleen de ruimte om zichzelf uit te kunnen drukken in zijn werk en dat van tijd tot tijd aan het publiek te kunnen tonen.


Seymour Boardman, Verenigde Staten (1921 – 2005).


Klik op foto voor vergroting en details.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>