Lucy Ykenbari

Lucy Ykenbari, Australie (Aboriginal) (1934 – 2003)  • Genre: Schilderij.
  • Afmetingen: 120 x 80  cm.
  • Creatie: 1994.
  • Medium: Olieverf op linnen/doek.
  • Stijl: Abstractie in de figuratie.
  • Verworven: 1950 Koop.

Een schilderij dat is opgebouwd uit verschillende ronde kleurstippen. De familie van Jan Verhoeven is verspreid over de hele wereld. Op bezoek bij zijn zuster in Australië in 1994 zag Jan voor het eerst aboriginal art die hij plotseling boven verwachting goed vond. Kunst gebaseerd op het eigen verhaal, van een afgeschreven bevolkingsgroep. Maar volkomen origineel en authentiek. Jan kocht van drie verschillende kunstenaars werk waarin de drie verschillende karakters van de mensen zijn af te lezen.

Arkady ontdekte het labyrint van onzichtbare paden die uitzwermen over heel Australië en die bij ons bekend zijn als ‘Gedroomde sporen’ of ‘Gezongen lijnen’ (Songlines). Aboriginals kennen deze paden als ‘Voetafdrukken van de voorouders’ of de ‘Weg van de wet’. Aboriginal scheppingsmythes vertellen van de legendarische totemachtige wezens die over het continent hadden gezworven in de Droomtijd, terwijl ze de namen zongen van alles wat hun pad kruiste – vogels, dieren, planten, rotsen, waterbronnen – en door ze te zingen de wereld zichtbaar maakten. Ook in de schilderijen van de aboriginals wordt deze wereld zichtbaar gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>