Jannis Kounellis


Iannis Kounellis is een Italiaan van Griekse oorsprong. In 1956 vestigde hij zich in Rome. Hij vergelijkt zich met het orakel van Delfi en laat de uitleg van zijn werk graag over aan het publiek. Kounellis is één van de bekendste kunstenaars uit de Arte-Povera-beweging. In zijn oeuvre speelt vergankelijkheid een belangrijke rol. Er wordt naar verwezen in de vorm van brokstukken en vuur (rooksporen, soms zelfs echt vuur). Loutering door vernietiging is eveneens een terugkerend gegeven in zijn werken.
In 1969 choqueerde hij de conservatieve kunstliefhebbers door in Galleria l’Attico in Rome 12 levende paarden als essentieel onderdeel van zijn kunstwerk te presenteren. De galerie stonk naar de paarden, hun plas en poep. Naar aanleiding van dit kunstwerk raakt hij meer geïnteresseerd in het ensemblewerk. Theatrale performances en installaties waarbij niet alleen oog en oor geprikkeld worden maar ook de neus, maken hem tot een zeer veelzijdig kunstenaar.


Jannis Kounellis, Griekenland, 1936,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>