Tilleke Schwarz


Tilleke Schwarz is geboren in 1946 in Winterswijk, waar ze H.B.S. – B heeft gevolgd. Daarna was ze uitwisselingsstudent in de Verenigde Staten, omgeving van San Francisco. Daarna volgde ze een paar jaar de Academie voor Kunst en Industrie te Enschede (tegenwoordig Artez) en vervolgens een aantal jaren parttime de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. Tegenwoordig woont en werkt ze in Pijnacker met man en Noorse boskat. Ze heeft tot omstreeks 2004 haar kunst gecombineerd met een carriëre bij het ministerie van Binennlandse Zaken.

Haar werk is te typeren als hedendaags, expressief en poëtisch met humoristische ondertoon. Kenmerkend is het karakteristieke handschrift.  Ze werkt tweedimensionaal in gemengde technieken op papier en ze borduurt grafitti achtige voorstellingen op linnen. De laatste jaren heeft het borduren de overhand genomen.
Het borduurwerk is een combinatie van hedendaagse invloeden, iconen, teksten en motieven uit traditionele merklappen, katten en vogels. Het werk bevat verhalende elementen. Geen volledige vertellingen met een begin, een verhaallijn en een slot. Eerder worden de tekstfragmenten gebruikt als een vorm van communicatie met de toeschouwer. De toeschouwer  is van harte welkom om zelf verbanden te leggen en daarmee betekenis aan het werk te geven. Daarmee wordt de kijker ook kunstenaar. Het werk functioneert dan als een soort spel tussen kijker en maker. Tilleke Schwarz houdt ervan om teksten en beelden te combineren als in een videoclip. Inspiratie komt uit het dagelijkse leven. Dat is vaak meer intrigerend, ontroerend of bizar, dan hetgeen zij zelf kan bedenken. En voor geïnteresseerden: het is met de hand geborduurd. En ja: dat kost een beetje tijd.


Tilleke Schwarz, Pijnacker, Nederland (1946)


Media: E: info@tillekeschwarz.com  W: www.tillekeschwarz.com


Klik op afbeelding voor vergroting en details


One Response to Tilleke Schwarz

  1. Pinksteren says:

    Hoi, goed geschreven hoor! Had het zelf niet beter kunnen verwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>