Jan Verhoeven

In very different business circumstances viz. growth, consolidation, trimming down and closing down, management teams were formed which have successfully executed the tasks given to them. Management experience
consists of “hands on management” e.g. as general manager, as well as “leadership at a distance”; as a member of a board of management, president or vice president of a Conseil d’Administration or as a member of the Board of
Directors.

Management properties that are met:

  • Helicopter-view
  • Operational effectiveness
  • Creativity and initiative
  • Participative management (team builder)
  • Will and energy to achieve and to implement

Specialties

Cross-over center. Yellow Fellow is an inventive and lively meeting place where international abstract art is shown and is also a center for bstract thought. Abstract art will be highlighted such that a large number of ssociations between abstract art and the social environment can be studied and larified. Architects, musicians, mathematicians, designers, as well as anagers are invited to study the relations between their areas and abstract rt. Yellow Fellow provides a source of creativity.

Jan Verhoeven de verzamelaar
Jan Verhoeven: “Voor mij is er geen belangrijker kunst dan de abstracte. Ik verzamel al ruim vijftig jaar en bezit ruim 550 lyrisch abstracte en geometrisch abstracte werken van veertig kunstenaars. Vijftig schilderijen hangen in mijn huis, de rest is opgeslagen op zolder, zit bij een galerie in depot, is opgehangen door mijn kinderen in Nederland en Duitsland of is uitgeleend aan vrienden.

Het werk heb ik voornamelijk in New Yorkse galeries gekocht. Want vanaf 1950 is er voor mij maar één hoofdstad van de beeldende kunst en dat is New York. Ik ben er nu een keer of zestig geweest en ik voel me er thuis. De stad is een interessante mixture van doodgewone mensen die moeten buffelen om hun brood te verdienen en spectaculaire mensen, onder wie veel kunstenaars. Mijn favorieten zijn Nieves Billmeyer, Seymour Boardman, Ernest Briggs, William Manning, Erik van der Grijn en Nassos Daphnis. De beroemde New Yorkse galeriehouder Leo Castelli was zo overtuigd van de kwaliteit van Nassos Daphnis dat hij hem in veertig jaar 36 solo-exposities heeft gegeven. De andere New Yorkse kunstenaars uit het rijtje, die in Nederland onbekend zijn, maken lyrisch abstract werk.

Een collectie waar je emotioneel mee verbonden bent, ontleent zijn belang niet aan huidige of toekomstige waarde. Ik heb nog nooit een schilderij willen verkopen. Leven met kunst uit je eigen tijd, is het belangrijkste. Want door de kunstenaar leer je over jezelf. In de jaren vijftig werd ik als jongvolwassene gevormd; pas toen ging ik leven. Daarom is de abstractie uit die periode de kunst die interessant voor me is. Kandinsky en Mondriaan waren de wegbereiders, maar die waren toen al overleden. De ontwikkeling van de schilders die ik bewonder, wil ik zelf meemaken. Door de jaren heen ben ik werk van hen blijven kopen.
In de woonkamer hangt een groot schilderij van Ernest Briggs uit de jaren vijftig. Er zitten eigenlijk wel vijftig abstracte werken in. Het is met dan zou dat verbleken bij dat geweldige rivierenlandschap buiten. Dit werk van Ger de Joode blijft zichzelf, het blijft overeind. Het overwint de Maas, de Waal en de Merwede met gemak.
Het mooie en het fascinerende van de abstractie vind ik het afstand nemen van de omgeving. Alles wat niet essentieel is, wordt weggelaten. Wat overblijft wordt van belang. De kunstenaar laat zich niet leiden door de realiteit van buiten, maar wil zelfstandig iets bedenken. In de maatschappij kunnen we daar veel van leren.

We zouden de abstracte kunst weer met de wetenschap moeten verbinden, net als vroeger. En met het bedrijfsleven. Met Ger de Joode en een aantal mensen uit de wetenschap en het bedrijfsleven maak ik deel uit van het Centrum voor Abstract Denken. Doel is een programma te ontwikkelen dat een grotere vrijheid in het denken bij bedrijven brengt en dat managers leert op een hoger abstractieniveau te discussiëren. Zo worden zij tot betere prestaties gebracht. Via de abstractie kun je blijven ontdekken. Het is een belangrijk onderdeel van ons bestaan. Daarom zal het mij nooit gaan vervelen.”

Klik hier voor bericht over kunstverzamelaars

Comments are closed.