Jan Eric Visser verliet in 1987 de kunstacademie in Kampen en woont en werkt in Rotterdam. Jan Eric verwerkt al langer dan 20 jaar zijn huisvuil tot kunst. Form Follows Garbage is zijn credo. Bijna niemand herkent in de robuust geconstrueerde beelden het mengsel van krantenpapier, folders, anorganisch huisvuil en gietwas dat de kunstenaar op ambachtelijke wijze bereidde. Hij bouwt daarbij voort op het principe van hergebruik, maar recycling is niet een op zich zelf staand doel of dogma. Zijn materiaalkeuze ziet hij als een metafoor voor ‘het menselijk onvermogen ergens iets wezenlijk van te begrijpen’. “Jan Eric Visser rekent op zijn eigen onnavolgbare wijze af met passief, kritiekloos en consumptief gedrag, met de obligate grenzen tussen traditie en vernieuwing in de beeldende kunst en het arbitraire onderscheid tussen echt en onecht”, aldus Wim van der Beek.
In 2008 experimenteerde beeldend kunstenaar Jan Eric Visser (Leeuwarden, 1962) in Engeland met een nieuw materiaal van afvalplastic genaamd Aquadyne. Dit resulteerde in Aquadyne Sculpture (2008), een beeld dat door Li Edelkoort werd geselecteerd voor haar tentoonstelling POST FOSSIL; excavating 21st century creation.
Op 5 oktober 2011 werd in Rotterdam het Roteb Eco Monument onthuld, Visser’s tweede sculptuur met gebruikmaking van dit materiaal. Het beeld kwam tot stand door samenwerking met wetenschappers en werd gerealiseerd met behulp van vakmensen werkzaam bij de opdrachtgever.
Jan Eric Visser, Nederland (1962)
Media: E: info@janericvisser.nl W: www.janericvisser.nl
Klik op foto voor vergroting en details.