062. Green-bleu, Seymour Boardman  • Genre: Schilderij.
  • Afmetingen: 125 x 190 cm.
  • Creatie: 1959.
  • Medium: Olieverf op linnen/doek.
  • Stijl: Abstract expressionisme.
  • Verworven: Koop in 1994.

Gecompliceerde rasters. ”In de jaren ’40 introduceerde ik een raster als basistructuur voor mijn werk. Het raster is altijd de onderliggende drager van mijn werk. Vanuit het raster begint soms een proces van elimineren en symplificeren en soms een proces van invullen en compliceren totdat een inhoudsvol beeld ontstaat. In de jaren 1959 tot 1962 maakte ik een een aantal zeer kleurrijke gecompliceerde rasterschilderijen.
Samen met het werk ‘Uncertain pink’ waren dit de eerste werken van Seymour Boardman die Jan Verhoeven kocht. In de galerie had hij alleen nog maar werk uit de jaren ’90 gezien. Tijdens een atelierbezoek in 1994 vroeg hij Sy om zijn vroegste werk te laten zien. Ik was verpletterd, wat een prachtige, evenwichtige expressie. Nog vele atelierbezoeken zouden volgen en steeds is hij even verrast gebleven als de eerste keer. Kijken naar het werk van Sy Boardman is een onuitputtelijke bron van inspiratie.
Seymour Boardman heeft niet veel te zeggen over zijn schilderijen. Hij vindt dat de doeken voor zichzelf moeten spreken. Hij schildert uit innerlijke noodzaak en laat zich door zijn intuïtie meevoeren naar een eindresultaat. Alle schilderijen vertegenwoordigen dus iets van hemzelf. Via het werk van de kunstenaar Boardman leer je de unieke mens Seymour kennen.
Filosoof Errit van der Velde over het werk van Boardman: ‘Als je ontspannen je zinnen zet op het blauw van Boardman en daarin durft te volharden, dan kan het je overkomen dat je hele sensibiliteit op een spoor raakt naar een milde metafysische rust’.


Comments are closed.