063. Uncertain Pink, Seymour Boardman  • Genre: Schilderij.
  • Afmetingen: 183 x  137 cm.
  • Creatie: 1960.
  • Medium: Olieverf op linnen/doek.
  • Stijl: Abstract expressionisme.
  • Verworven: Koop in 1994.

“In de jaren \’40 introduceerde ik een raster als basistructuur voor mijn werk. Het raster is altijd de onderliggende drager van mijn werk. Vanuit het raster begint soms een proces van elimineren en symplificeren en soms een proces van invullen en compliceren totdat een inhoudsvol beeld ontstaat.”
Samen met het werk ‘green-blue’ waren dit de eerste werken van Seymour Boardman die Jan Verhoeven kocht. In de gallerie had hij alleen nog maar werk uit de jaren 90 gezien. Tijdens een atelierbezoek in 1994 vroeg hij Sy om zijn vroegste werk te laten zien. Hij was verpletterd, wat een prachtige, evenwichtige expressie. Nog vele atelierbezoeken zouden volgen en steeds is hij even verrast gebleven als de eerste keer. Het werk van Sy vormt een onuitputtenlijke bron van inspiratie door er naar te mogen kijken.
Seymour Boardman heeft niet veel te zeggen over zijn schilderijen. Hij vindt dat de doeken voor zichzelf moeten spreken. Hij schildert uit innerlijke noodzaak en laat zich door zijn intuïtie meevoeren naar een eindresultaat. Alle schilderijen vertegenwoordigen dus iets van hemzelf. Via het werk van de kunstenaar Boardman leer je de unieke mens Seymour kennen.
Filosoof Errit van der Velde over het werk van Boardman: ‘De beschouwer van het werk van Boardman moet zich ontdoen van alles wat hij of zij denkt te weten over kunst. Het is creatie van mensen voor mensen en het moet voor zich spreken. Maar je moet wel trachten je jouw beleven bewust te worden en bewust te maken aan jezelf. Inspanning om ontspannen je zinnen te kunnen verzetten’.


Comments are closed.