064. Mainly Red, Seymour Boardman  • Genre: Schilderij.
  • Afmetingen: 217 x 137 cm.
  • Medium: Olieverf op  linnen/doek.
  • Stijl: Abstract expressionisme.
  • Verworven: 1996.

“In de jaren \’40 introduceerde ik een raster als basistructuur voor mijn werk. Het raster is altijd de onderliggende drager van mijn werk. Vanuit het raster begint soms een proces van elimineren en symplificeren en soms proces van invullen en compliceren totdat een inhoudsvol beeld ontstaat.  In de jaren 1959 tot 1962 maakte ik een een aantal zeer kleurrijke gecompliceerde rasterschilderijen.”

Net als van Briggs wilde Jan Verhoeven van Sy graag drie werken hebben uit de jaren 50 omdat het het begin markeren van de ontwikkeling het abstract expressionisme in de Verenigde Staten.

Seymour Boardman heeft niet veel te zeggen over zijn schilderijen. Hij vindt dat de doeken voor zichzelf moeten spreken. Hij schildert uit een innerlijke noodzaak en een laat zijn intuïtie hem meevoeren naar een eindresultaat. Het eindresultaat is dat alle schilderijen een stukje van hemzelf representeren. Via het werk van de kunstenaar Boardman leer je de unieke mens Seymour kennen.

Filosoof Errit van der Velde over het werk van Boardman: ‘de beschouwer van het werk van Boardman moet zich ontdoen van alles wat hij of zij denkt te weten over kunst. Het is creatie van mensen voor mensen en het moet voor zich spreken. Maar je moet wel trachten jouw beleven bewust te worden en bewust te naken aan jezelf. Inspanning om ontspannen je zinnen te kunnen verzetten’.


Comments are closed.