082. The Couple, Ernest Brigss  • Genre: Schilderij.
  • Afmetinge: 238 x 164 cm.
  • Creatie: 1958.
  • Medium: Olieverf op linnen/doek.
  • Stijl: Abstract expressionisme.
  • Stijlperiode: Abstract expressionistisch.
  • Verworven: 1993 Koop.

Dit is een van de weinig schilderijen van Briggs waarin, als je goed kijkt, een verwijzing zit naar de zichtbare werkelijkheid terwijl het beeld als geheel abstract is. Zoals de titel al suggereert, is het een paar dat elkaar omhelst/vasthoudt. \”We moeten van de conventionele (herkenbare) aspecten van het schilderen af, zonder de positieve zeggingkracht ervan in te ruilen voor de steriele decoratie of het eenvoudige ontwerp. Dat blijft voor mij de richting die ik kies. Voor mij ligt de uitdaging van het schilderen besloten in de mogelijke botsing tussen geërfde concepten en het eigen beeld. Daar moet ik gewetensvol mee omgaan.\”

Tijdens een van de vele reizen van Jan Verhoeven naar New York liep hij binnen bij de galerie van Anita Shapolski. Er was een interessante expositie van een jonge kunstenaar. Jan raakte in gesprek met de galeriehoudster en probeerde haar duidelijk te maken waarom hij het werk goed vond maar niet wilde hebben. Ze vroeg me toen \”maar wat wil je dan wel hebben, wat zoek je?” Toen Jan dat uitlegde, zei ze “maar dat heb ik’ en haalde het werk van Briggs uit depot. Bij thuiskomst lag Jan ’s nachts wakker van het idee dat het schilderij mogelijk aan een ander verkocht zou worden. Hij is teruggegaan naar New York en heeft ’The couple’ en ‘June 1953′ gekocht.

De schilderijen van Briggs zijn niet te herleiden naar een visuele werkelijkheid. Maar de sterke composities en watervallen van kleur doen wel denken aan elementen uit de natuur als hout en gras of aan oerkrachten uit de natuur – wind, water, zonlicht.


Comments are closed.