085. Mars and Venus, Ernest Briggs  • Genre:Schilderij.
  • Afmetingen: 178 x 207 cm.
  • Creatie:1972.
  • Media: Olieverf op linnen/doek.
  • Stijl: Abstract expressionisme.
  • Stijperiode: Abstract expressionistisch.
  • Verworven: 1995.

Briggs heeft op vele manieren geëxperimenteerd met het medium verf. In de jaren ’50 gebruikte hij veel verf op een doek. Van daaruit ontwikkelde hij meer open structuren zoals is dit schilderij duidelijk zichtbaar is. ”We moeten van de conventionele (herkenbare) aspecten van het schilderen af, zonder de positieve zeggingkracht ervan in te ruilen voor de steriele decoratie of het eenvoudige ontwerp. Dat blijft voor mij de richting die ik kies. Voor mij ligt de uitdaging van het schilderen besloten in de mogelijke botsing tussen geërfde concepten en het eigen beeld. Daar moet ik gewetensvol mee omgaan”.

Na de aankoop van de schilderijen May 54, June 53 en The Couple wilde ik het leven van Briggs in schilderijen ‘vangen’. In overleg met Ann Arnold, de weduwe van Briggs, heb ik alle, nog opgerolde schilderijen gefotografeerd. Voor mij ontstond hierdoor een kans om een weloverwogen keuze te maken voor schilderijen uit de jaren ’60, ’70 en ’80. De uiteindelijke keuze is niet bepaald door de tijd waarin een werk gemaakt is maar doordat ik er verliefd op werd.

De schilderijen van Briggs zijn niet te herleiden naar een visuele werkelijkheid. Maar de sterke composities en watervallen van kleur doen ons wel denken aan de oerkrachten uit de natuur, wind, water, zonlicht of de natuurelementen zelf. Het schilderij Mars en venus is heel direct afgeleid van twee oerelementen in de natuur, de planeten Mars en Venus.De tegenstelling in dit schilderij bestaat uit een zware donkere kant en een open lichte kant. Mars en Venus staan voor een mannelijke en een vrouwelijke kant, twee tegenpolen in iedere mens. Ook de planeten Mars en Venus, buurplaneten van aarde, die hun naam te danken hebben aan de Romeinse goden, verschillen sterk van elkaar.


Comments are closed.