257. Zonder titel, Ernest Briggs


  • Genre: Werk op papier.
  • Afmetingen: 188 x 210 cm.
  • Creatie: 1975.
  • Medium: Acrylverf op papier.
  • Stijl: Abstract expressionisme.
  • Stijlperiode: Abstract expressionistisch.
  • Verworven: Koop in 1995.

Een schilderij van grote brede zwarte kwaststreken met daarin een geel, paars en blauw accent. ”We moeten van de conventionele (herkenbare) aspecten van het schilderen af, zonder de positieve zeggingkracht ervan in te ruilen voor de steriele decoratie of het eenvoudige ontwerp. Dat blijft voor mij de richting die ik kies. Voor mij ligt de uitdaging van het schilderen besloten in de mogelijke botsing tussen geerfde concepten en het eigen beeld. Daar moet ik gewetensvol mee omgaan.”

Na de aankoop van de schilderijen May 54, June 53 en The Couple wilde ik het leven van Briggs in schilderijen’ vangen’ In overleg met Ann Arnold, de weduwe van Briggs, heb ik alle nog opgerolde schilderijen gefotografeerd. Voor mij ontstond hierdoor een kans om een weloverwogen keuze te maken voor een schilderij uit de jaren 60, 70 en 80. De uiteindelijke keuze is niet bepaald door de tijd waarin een werk gemaakt is, maar doordat ik er verliefd op werd.

De schilderijen van Briggs zijn niet te herleiden naar een visuele werkelijkheid. Maar de sterke composities en watervallen van kleur doen wel denken aan elementen uit de natuur als hout en gras of aan oerkrachten uit de natuur – wind, water, zonlicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>