254 Ode aan Messiaen, Johan Claassen  • Genre: Wandbeeld.
  • Afmetingen: 65 x 188 x 12.
  • Creatie: 1998.
  • Medium: Hout.
  • Stijl: Abstract expressionisme
  • Verworven: 1998 Koop.

“Een goed beeld moet voor mij zowel formeel als vanzelfsprekend in elkaar zitten, maar inhoudelijk niet vanzelfsprekend zijn, doch weerstand bieden aan eenduidige interpretatie. Ondanks de meegegeven titels wil of kan ik niet meer prijsgeven dan mijn eigen verwondering. Ik veronderstel dat mijn beelden een ineenstrengeling zijn van tegenstrijdigheden en omtrekkende besluipingen van het menselijk bewegen in de wereld, (soms in onmogelijke verschijningen verhuld) in relatie tot de directe omgeving, de natuur, de liefde, de angst en violentie, kleine en grote geneugten, wensen en dromen.\” Aldus Johan Claassen in ‘Het gevonden beeld\’(in eigen beheer uitgegeven catalogus, 1994).

Alles maar vooral de natuur, zelfs de Griekse mythologie, maar zeker ook ‘de liefde’ en alledaagse wel-en-wee zijn voor Johan Claassen aanleiding om een beeld te maken. Zelden ontwikkelt hij vooraf een idee. Claassen ‘vindt’ als het ware zijn beelden door louter intuïtief handelen, gebruikmakend van toevalligheden en zich daarbij opdringende associaties. Pas gaandeweg komt hij tot een verder zorgvuldig afgewogen vorm met een benoembare inhoudelijkheid.

Claassens’ werk is veelal doortrokken van een zekere melancholie. Zijn gevoel voor humor, ironie en understatement komt tot uiting in zijn vaak poëtische titels die ingegeven worden door het werk zelf en richtingbepalend zijn voor het uiteindelijke beeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>