031. P-1-57, Nassos Daphnis  • Genre: Werk op papier.
  • Afmetingen: 30 x 20 cm.
  • Creatie: 1957.
  • Medium: Acrylverf op papier.
  • Stijl: Geometrische abstractie.
  • Verworven: 1998 Schenking.

“Geometrische vormen staan model voor de basiselementen van mijn leven: de mystiek van het verlangen naar vroegere jaren en het streven naar perfectie. Ik gebruik het hele scala aan mogelijkheden van de geometrische beeldtaal en streef naar een visuele balans. Tussen 1952 en 1962 was ik voortdurend bezig met het ontdekken van de effecten en vibraties van orde en balans in geometrische vorm en kleur en tegelijkertijd met het verlenen van vrijheid aan kleuren. Ik ontwikkelde de Color Plane Theory.

De Color Plane Theory is een theorie over de ruimtelijke werking van kleuren en kleurvlakken in het platte vlak ten opzichte van elkaar. Het is een visualisatie van een oneindige abstracte ruimte door kleuren op een bepaalde manier toe te passen. Alle kleuren tussen zwart en wit zijn ingedeeld naar hun effect op de ruimte, de denkbeeldige ruimte. Zwart is de sterkste kleur die op de voorgrond treedt gevolgd door blauw, daarna rood en geel en wit leidend tot een oneindige ruimte. De theorie gaat uit van pure kleuren. Gemengde kleuren hebben hun puurheid verloren en verliezen daardoor energie.”

In 1998 vierde Jan Verhoeven zijn 70ste verjaardag met een expositie van 70 schilderijen in het stroomhuis in Neerrijnen. Als verjaardagskado kreeg hij dit werk van Nassos Daphnis.

Nassos Daphnis is zowel wetenschapper als kunstenaar. Zijn respect voor het mysterie van het groeiproces in de natuur en zijn waarneming van de cycli zijn een voortdurende bron van inspiratie. Niet het visuele ervan, maar wel het spirituele. Uitspraak John Gruen: Wanneer Nassos iets uit de natuur schildert, schildert hij een bloem die niet eerder bestond. Wanneer hij met kunst te doen heeft, transformeert hij de werkelijkheid naar het wezenlijke ervan.


Comments are closed.