124. Marne, Jaap Egmond  • Genre: Schilderij.
  • Afmetingen: 40 x 150 cm.
  • Creatie: 1950.
  • Medium: Acrylverf op linnen/doek.
  • Stijl: Geometrische abstractie.
  • Verworven: 1997 Koop.

Het metrostation Marne in Amstelveen wordt door Jaap Egmond in opdracht van de gemeente van muurschilderingen voorzien. Dit schilderij is gebaseerd op het ontwerp voor die opdracht. ”De naam van de Franse rivier marne riep allerlei associaties bij me op. Ik heb wekenlang vertwijfeld rond de halte gelopen tot ik opeens moest denken aan de Griekse rivier de meander uit het klassieke Griekenland. De meander was een moeilijk begaanbare rivier waaraan de Grieken het meander motief ontleenden wat je vaak op vazen uit die tijd ziet; verspringende vierkantjes. Ik heb er het motief voor Marne aan ontleend. Als een soort tropische klimplant woekert het kleurrijk door de tunnel en langs de trappen omhoog’.

Op 1 mei 1997 stond in de Telegraaf een klein artikel over een expositie van werk van ‘constructivist Egmond’ in het Rondeel in Rhenen. Nieuwsgierig geworden stapte Jan Verhoeven in de auto. Zijn bezoek leidde tot de aankoop van 4 werken. Bij de aankoop was de voorwaarde van Jan Verhoeven dat hij het atelier van Egmond mocht bezoeken en eventueel de werken ruilen. Het atelierbezoek leidde niet tot het ruilen van werk maar tot de aankoop (ongezien) van alles wat op de zolder van het atelier aanwezig was.

Jaap Egmond is altijd een natuurliefhebber geweest. Natuur helpt hem zijn gedachten te ordenen, bij te tanken, uit te rusten. In zijn schilderijen geven de wilde, verschoven kleurvlakken een impressie van zijn wandelingen langs stranden en in bossen. Hij vertaalt het licht dat de natuur haar vorm en kleur geeft, naar zijn eigen geometrisch abstracte werkelijkheid. In wezen herleidt hij de natuurwereld tot kleurige planimetrische figuren.

Egmond kon zich vinden in de uitspraak van Herbert Read: “Kunst is in de grond van de zaak een organisch meetbaar verschijnsel. De elementaire geometrische vormen die de mensen intuïtief aan hun kunstwerken hebben meegegeven zijn dezelfde als de elementaire vormen uit de natuur. Het logische van de vorm wekt bij ons het gevoel van schoonheid”.

Gedicht Jaap Egmond

Mijn kleed dat is het water
Mijn schoeisel is het zand
Mijn hoed is de hoge hemel
Het wereldruim is mijn land.


Comments are closed.