092. Kilcock, Erik Adriaan van der Grijn



  • Genre: Schilderij.
  • Afmetingen: 40 x 40 cm.
  • Creatie: 1964 Ierland.
  • Medium: Olieverf op linnen/doek.
  • Stijl: Geometrische abstractie.
  • Stijlperiode: Hard Edge Realisme.
  • Verworven: 2002 Koop.

Dit schilderij is geinspireerd op de verkeersborden en waarschuwingstekens in het Ierse landschap. De spanning in het schilderij ontstaat doordat het allemaal net ‘uit het lood staat’. ”Ierland was een bron van inspiratie door de ingenieuze wijze waarop verkeersborden en waarschuwingssignalen in het landschap waren ingebed. Een unieke combinatie die me intrigeerde. Vanaf mijn kindertijd was ik gefascineerd door de kleur cadmiumgeel, gevaarlijk en herkenbaar. Maar pas bij aankomst in Ierland in 1964 zag ik de kracht van het geel/zwart tegen de achtergrond van natte groene velden en ijle luchten. In mijn ‘Hard Egde’ werk heb ik deze ervaring proberen uit de drukken. De kracht van de hoekige hard egde onderwerpen zo extreem realistisch uitgebeeld, dat ze de abstracte spanning en kracht krijgen die ik als het belangrijkste onderdeel van mijn werk beschouw”

Dit is het eertse schilderij wat Erik van der Grijn maakte nadat hij zich in 1964 in Ierland vestigde en tegelijk het eerste schilderij wat hij goed genoeg vond om aan de buitenwereld te tonen. Toen ik eenmaal een groot aantal werken in de collectie had vond Jan Verhoeven dat, om het werk van Erik van der Grijn goed te kunnen begrijpen, dit eerste werk niet mocht ontbreken.

De onderwerpen van de ‘Hard-Edge Realism’schilderijen maakten onderdeel uit van het Ierse landschap waarin Erik woonde. We kennen ze allemaal uit eigen ervaringen in het het dagelijks verkeer, we reageren er automatisch op(verkeerdborden, waarschuwingsignalen, vangrails. Door de dingen die we kennen op een andere manier te presenteren krijgen ze een nieuwe betekenis. De fascinerende kracht van de Hard-Edge schilderijen is het vermogen van Erik van der Grijn de observatie van alledaagse dingen uit te werken tot de presentatie van de pure werkelijkheid ervan.

De onderwerpen hebben een kracht door dat de afgebeeld worden tot aan de grens van de realiteit. Door ze nauwelijks te veranderen maar te tonen in een op zichzelfstaande werkelijkheid winnen de beelden aan betekenis. Als we de sluier die in onze dagelijke beleving de dingen bedekt afschudden staan we oog in oog met de werkelijkheid die eronder ligt.


Comments are closed.