113. Comp. 5, Erik Adriaan van der Grijn  • Genre: Schilderij.
  • Afmetingen: 40 x 40 cm.
  • Creatie: 1964.
  • Medium: Olieverf op linnen/doek.
  • Stijl: Geometrische abstractie.
  • Stijlperiode: Hard Edge Realisme
  • Verworven:  2000 Ruil.

Het kruis is, net als het cadmiumgeel en zwart een blijvend/steeds terugkerend element in het werk van Erik van der Grijn.
De werken #7 of 1964 en Compositie No.5 en No.6 heb ik niet daadwerkelijk aangekocht. Toen Jan Verhoeven eenmaal een groot aantal werken van Erik van der Grijn in de collectie had vond Erik zelf dat er ook voldoende werk uit zijn beginperiode aanwezig moest zijn. Jan had een grote collectie Afrikaanse maskers die Erik graag wilde hebben. Jan en Erik hebben het een tegen het ander geruild. Nu zou het ondenkbaar zijn als de 4 werken uit 1964 zouden ontbreken in de collectie.

De onderwerpen van de ‘Hard-Edge Realisme’ schilderijen maakten onderdeel uit van het Ierse landschap waarin Erik woonde. We kennen de onderwerpen allemaal uit eigen ervaringen in het het dagelijkse verkeer, we reageren er automatisch op (verkeersborden, waarschuwingsignalen, vangrails). Door de dingen die we kennen op een andere manier te presenteren krijgen ze een nieuwe betekenis. De fascinerende kracht van de Hard-Edge schilderijen is het vermogen van Erik van der Grijn de observatie van alledaagse dingen uit te werken tot de presentatie van de pure werkelijkheid ervan. De onderwerpen hebben een kracht door dat het afgebeeld worden tot aan de grens van de realiteit. Door ze nauwelijks te veranderen maar te tonen in een op zichzelfstaande werkelijkheid Als we de sluier die in onze dagelijke beleving de dingen bedekt afschudden staan we oog in oog met de werkelijkheid die eronder ligt.


Comments are closed.