275 De reling, Erik Adriaan van der Grijn


  • Genre: Zeefdruk.
  • 50 x 65 cm.
  • Creatie: 1978 Ierland.
  • Stijl: Geometrische abstractie.
  • Stijlperiode: Hard Edge Realisme.
  • Verworven: 1989 Schenking

In 1987 liet Erik vander Grijn en aantal zeefdrukken maken van zijn werk. Het originele schilderij waarop deze zeefdruk gebaseerd is is 200 x 300 cm. ”Ierland was een bron van inspiratie door de ingenieuze wijze waarop verkeersborden en waarschuwingssignalen in het landschap waren ingebed. Een unieke combinatie die me intrigeerde. Vanaf mijn kindertijd was ik gefascineerd door de kleur cadmiumgeel, gevaarlijk en herkenbaar. Maar pas bij aankomst in Ierland in 1964 zag ik de kracht van het geel/zwart tegen de achtergrond van natte groene velden en ijle luchten. In mijn ‘Hard Egde’ werk heb ik deze ervaring proberen uit de drukken. De kracht van de hoekige hard egde onderwerpen zo extreem realistisch uitgebeeld, dat ze de abstracte spanning en kracht krijgen die ik als het belangrijkste onderdeel van mijn werk beschouw”.

De onderwerpen van de ‘Hard-Edge Realism’ schilderijen maakten onderdeel uit van het Ierse landschap waarin Erik woonde. We kennen de onderwerpen allemaal uit eigen ervaringen in het het dagelijkse verkeer, we reageren er automatisch op (verkeersborden, waarschuwingsignalen, vangrails). Door de dingen die we kennen op een andere manier te presenteren krijgen ze een nieuwe betekenis. De fascinerende kracht van de Hard-Edge schilderijen is het vermogen van Erik van der Grijn de observatie van alledaagse dingen uit te werken tot de presentatie van de pure werkelijkheid ervan. De onderwerpen hebben een kracht door dat het afgebeeld worden tot aan de grens van de realiteit. Door ze nauwelijks te veranderen maar te tonen in een op zichzelfstaande werkelijkheid Als we de sluier die in onze dagelijke beleving de dingen bedekt afschudden staan we oog in oog met de werkelijkheid die eronder ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>