283 Train depot doors, Erik Adriaan van der Grijn


  • Genre: Zeefdruk.
  • Afmetingen: 40 x 40 cm.
  • Creatie: 1987.
  • Stijl: Geometrische abstractie.
  • Stijlperiode: Hard Edge Realisme.
  • Verworven: 1950 Schenking

Yellow Fellow kleuren In 1987 liet Erik vander Grijn zeefdrukken maken van zijn werk. Het originele schilderij waarop deze zeefdruk is gebaseerd bestaat uit 10 panelen van 1 bij 4 meter, steeds twee aan twee. Dit zijn de eerste twee panelen. ”In 1977 ontdekte ik in Haarlem deze deuren voor een opslagdepot van treinen. Ik was geraakt door de enorme naïviteit die de uitstraalde en voelde me genoodzaakt daarop te antwoorden door ze te schilderen zoals ik ze zag, hoewel om praktisch redenen wat smaller. Tijdens de uitvoering begon ik te twijfelen, de talloze tubes cadmiumgeel en ontelbare kwaststreken hadden een merkwaardige uitwerking op mijn geest. Echter, na de vervolmaking was ik nog steeds de kleur de baas en ‘geestelijk gezond’.

De onderwerpen van de ‘Hard-Edge Realism’ schilderijen maakten onderdeel uit van het Ierse landschap waarin Erik woonde. We kennen ze allemaal uit eigen ervaringen in het het dagelijks verkeer, we reageren er automatisch op(verkeerdborden, waarschuwingsignalen, vangrails). Door de dingen die we kennen op een andere manier te presenteren krijgen ze een nieuwe betekenis. De fasinerende kracht van de Hard-Edge schilderijen is het vermogen van Erik van der Grijn de observatie van alledaagse dingen uit te werken tot de presentatie van de pure werkelijkheid ervan. De onderwerpen hebben een kracht door dat de afgebeeld worden tot aan de grens van de realiteit. Door ze nauwelijks te veranderen maar te tonen in een op zichzelfstaande werkelijkheid. Als we de sluier die in onze dagelijke beleving de dingen bedekt afschudden staan we oog in oog met de werkelijkheid die eronder ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>