Kunst & Bedrijfsleven


Programma aanbod anders kijken & denken

Yellow Fellow ontwikkelt bijeenkomsten waarin abstracte kunst gebruikt wordt om nieuwe mogelijkheden te ontdekken voor vraagstukken in organisaties. De kunst gaat ons voor in het ontdekken van ‘mogelijke’ werelden en het loslaten van vertrouwde beelden. De abstracte kunstenaar maakt onzichtbare werkelijkheden concreet. Door je te verdiepen in hoe de kunstenaar dat doet oefen je het loslaten van vertrouwde beelden, oefen je je intuïtie. Dat maakt het mogelijk nieuw te kijken naar, en nieuw te denken over organisatievraagstukken. In de programma’s voor medewerkers, managers, bestuurders en ondernemers wordt geleerd op welke wijze je kunstenaar kunt zijn op je eigen vakgebied. Enkele mogelijkheden:

Vernieuwing binnen de regels
Geometrisch abstract kunstenaar Ger de Joode leert de deelnemers aan de workshop op eenvoudige wijze dat het niet de regels zijn die vernieuwing in de weg staan maar de manier waarop je naar de regels kijkt.

Halen&Brengen
Het haal- en brengeiland wordt ingezet om innovatie binnen uw organisatie te stimuleren. Medewerkers halen een kunstwerk van het haal-en brengeiland op onder de voorwaarden dat er een innovatief idee voor terug komt. Het haal- en brengeiland kan in combinatie met begeleiding en een of meerdereinspiratiesessies toegepast worden.

Constructie – Deconstructie
Het samen maken en uitvoeren van een tentoonstellingsconcept of het veranderen van een bestaand concept van een ander brengt fundamentele vragen aan het licht over ordening en verhoudingen. Deze concepten zijn vertaalbaar naar ordeningsprincipes binnen organisaties. Door samen met de tentoonstellingsmakers van Yellow Fellow een expositie in te richten kunnen specifieke vraagstukken binnen een organisatie op ene andere wijze aan de orde komen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Caroline van der Linden, caroline@yellow-fellow.com of 06 50677878. Of alles over Yellow Fellow op een A4tje Yellow Fellow, wie, wat, waar


Voorbeelden eerder gerealiseerde programma’s Kunst & Bedrijfsleven


PGGMParticipatietafel (2013)
Tijdens de 2e PGGM Participatietafel heeft Yellow Fellow met kunstwerken van Ger de Joode, Bill Manning, Nassos Daphnis en Dorien Melis bestuurders en manangers in de zorg uitgedaagd om hun rechterhersenhelf te gebruiken en anders, meer intuïtief, te denken. Deelnemers werden uitgenodigd om met een kunstwerk in gesprek te gaan over een onderwerp dat hen bezighoudt.


The Art of Working – The Working of Art (2012)
De meeste mensen hebben wel een beeld over waar HNW inhoudelijk over gaat: mensen, middelen en gedrag. Dit zijn drie belangrijke elementen binnen een verandering naar een andere manier van werken. Maar hoe kom je nu tot een geslaagde verandering waarbinnen deze drie elementen het beste tot hun recht komen? In deze workshop zet Velhoen+Company samen met Yellow Fellow de kunst in om te laten ervaren hoe het kan.


Esthetische Intelligentie (2008)
Kun je esthetische intelligentie ontwikkelen door in gesprek te gaan met een kunstwerk. Wat gebeurd er eigenlijk als je met een concreet onderwerp  gedachten met een kunstwerk in dialoog treedt. Tijdens een evenement bij de Baak stonden zeven witte tentjes met daarin elk een kunstwerk open voor een een-op-een gesprek. Na afloop zijn de ervaringen vastgelegd.


Veldwerk, weten door niet weten  (september 2008)
Vijf kunstenaars, vij manangers/ondernemers trekken een jaar samen op, het resultaat was te zien, horen en voelen tijdens een symposium in september. Van dit experiment is een publicatie verschenen waarin vanuit het experiment tussen kunstenaar en leider de volgende vragen beantwoord worden: Hoe ziet nieuw leiderschap eruit? Aan wat voor leiders hebben wij behoefte in een snel veranderende wereld? Hoe gaat u om met economische én ecologische problemen? Hoe vindt u oplossingen buiten de bestaande bedrijfsstructuren en culturen?


HR BattleHR Battle kennisnetwerk de Baak (november 2007)
In november 2007 werd speciale dag georganiseerd voor HR specialisten en managers. Dit Event werd georganiseerd door het Kennisnetwerk HRM Grote Bedrijven  van de Baak in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP). Naast toonaangevende trendwatchers, trendanalisten en futurologen was Yellow Fellow aanwezig met  ‘abstracte kunst als gereedschap om ruimte te scheppen voor innovatie’.


De Nieuwe Manager, leiding geven, leiding ontvangen (december 2006)
In het kader van de module ‘leiding geven, leiding ontvangen’ verzorgde Yellow Fellow in december 2006 een module bij de Baak in Noordwijk. De deelnemers mochten een keuze uit de collectie maken om ‘ in het echt te ontmoeten’. Op Landgoed de Horst werd de Orangerie als coachingsruimte ingericht rondom de kunstenaar Jaap Egmond.


Programma HefbomenAbstracte kunst als hefboom voor creativiteit (november 2006)
In het kader van het project Hefbomen  van Twijnstra Gudde verzorgde Yellow Fellow de inrichting van de Villa  en het programma Abstracte kunst als hefboom voor creativiteit. Met een groep deelnemers werden de grenzen verkend van de overeenkomsten en verschillen tussen managers, ondernemers en kunstenaar.


Programma: Abstracte Kunst & Management (oktober 2004)
In een pilot voor een breed samengestelde groep zijn 4 van de door de Yellow Fellow Denktank ontwikkelde programmaonderdelen uitgetest.
Programmaonderdeel 1: possible worlds. De vanzelfsprekendheid van het denken en kijken van de manager naar de wereld op zijn kop zetten door te discussieren over drie onderwerpen: a. een onderwerp dat betrekking heeft op de wereld rondom je; b. een onderwerp dat betrekking heeft op de verhouding tot anderen; c. een onderwerp dat betrekking heeft op jezelf.

Programmaonderdeel 2: oefening in ontbeelding. Drie deelnemers brengen een onderwerp in en zijn toeschouwer bij een vraag- en antwoordronde in de groep over hun eigen onderwerp
Programmaonderdeel 3: van kijken naar zien. Een confrontatie tussen beschouwer en de kunst aan de hand van de beschikbare schilderijen, waarbij hopelijk de grote variatie in de abstracte kunst aanleiding is tot ‘nieuw’ kijken en daardoor beter zien.

 

Programmaonderdeel 4: een oefening in verbeelden. Een verbeelding van de relatie abstracte kunst en management. Deelnemers worden voor het probleem van de kunstenaar gesteld: een idee overbrengen via een leeg doek. Alleen de tekst is gegeven, niet de symbolen. Deelnemers moeten zelf een afbeelding bij de tekst creëren.
Sluiting: iedereen krijgt een lichtvanger mee naar huis.


 

Comments are closed.