BlIS 0,1%


Een nieuwe vorm van cultuurfinanciering

Naar aanleiding van de oproep in de NRC om nieuwe ideeën heeft de denktank van Yellow Fellow BLIS 0,1% bedacht. Dit idee is door Yellow Fellow in een paper presentation gepresenteerd tijdens het symposion The Creatie Fincance of the Arts.

Wat is BLIS 0,1%?
Een beweging om de relatie tussen kunst en maatschappelijk/cultureel verantwoord ondernemen (MVO- MCO) te stimuleren, voor wie er ook bij betrokken is. Met BLIS-0,1% introduceert Yellow Fellow een filosofie die je kunt delen en een regeling die je zelf kunt toepassen, om zo te komen tot een nieuwe vorm van kunstfinanciering. BLIS, vrijwillige bijdrage voor een Levendige en Interessante Samenleving,  is vernieuwing van het bestaande en een variant op de oude 1% regeling voor kunst. Iedere culturele organisatie kan de regeling naar eigen inzicht inzetten c.q. aangeven wat de tegenprestatie is voor de 0,1% investering in kunst.

Wie kunnen er meedoen?
Iedere kunstenaar of culturele instelling die voor zichzelf de BLIS-0,1% regeling invoert bepaalt zelf het voor wat hoort wat principe. Dit kunnen zijn:

  • Medewerkers van bedrijven krijgen gratis kaartjes.
  • Bedrijf krijgt gratis kaartjes of een kunstwerk te leen.
  • Betrokkenen krijgen nieuwsbrief.
  • Krijgen een kans op een kunstwerkje.

We verwachten dat iedereen die de BLIS-0,1% regeling wil invoeren voor zichtzelf of zijn organisatie nadenkt over wat is nu een mooie, nieuwe, hartverwarmende, dialogiserende vorm dat werkt bij dit principe, en waardoor niet iedereen meteen denkt aan ‘voorwathoortwat’.

De onderdelen van BLIS-0,1%

  1. Opnieuw in gebruik nemen van de 1% regeling beeldende kunst
  2. voor alle gebouwen van meer dan 1 miljoen, maar dan met een 0,1% regeling.
  3. BLIS-0,1% instellen voor een bijdrage voor een levendige en interresante samenleving met kunst. Iedere individuele man of vrouw en ieder groot of klein bedrijf doet mee met een vrijwillege 0,1% bijdrage over het inkomen, voor bedrijven over omzet maar alleen als ze winst maken. Door deze vrijwillige bijdrage van iedereen wordt het mogelijk de kunst van het samenleven met kunst, cultuur en natuur vorm te geven.
  4. Grote bedrijven betalen voor kunst en kunstenaar om hun eigen innovatiekracht te vergroten door samen te werken met kunstenaars , zoals dat gebeurt bij Unilever (Engeland) en Arteconomie (Belgie).

Hoe doe je mee?

  1. Plaats het blis logo herkenbaar op je website, linkedin profile of anders als je een culturele instelling of kunstenaar steunt middels de 0,1% regel.
  2. Stimuleer anderen om ook deel te nemen.

Diverse affiches zijn beschikbaar: Affiche 1 BLIS Yellow FellowAffiche 2 BLIS Yellow FellowAffiche 3 BLIS Yellow FellowAlle BLIS Affiches

Wat doet Yellow Fellow
Yellow Fellow is initiatiefnemer en zorgt voor een eerste initiatief, de eerste stappen in de beweging “Samen het gat vullen dat de Regering achterlaat.

Klik hier voor het artikel: Creativiteit in de kunstfinanciering

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>