089. Aalsmeer 1962, Enric Adsera Riba  • Genre: Schilderij.
  • Afmetingen: 30 x 30 cm.
  • Creatie: 1979.
  • Medium: Acrylverf op hout, karton, gevonden voorwerpen.
  • Stijl: Geometrische abstractie.
  • Verworven: 1979 Koop

Enric Adsera Riba maakt in dit werk gebruik van afgedankte verpakkingsmaterialen. In dit paneel is gebaseerd een gebakdoos. Jan Verhoeven maakte kennis met het werk van Adsera Riba toen hij in Zaandam werkte. De wijze waarop Adsera Riba gebruik maakt van het visueel herkenbare maar daarmee een volkomen met zichzelf in evenwicht zijnd abstract beeld maakt deed mij denken aan de Zen tuinen.

In 1970 bezocht Jan de wereldtentoonstelling in Kyoto en zag daar voor het eerst Zen-tuinen. Zand en rotsen zonder een sprietje groen,die uitnodigen tot reflectie. Iets daarvan zag hij terug in het werk van Adsera Riba.

Schijnbaar waardeloos materiaal is een van de belangrijkste uitgangspunten voor het werk van Adsera Riba tussen 1969 en 1980. Na de Spaanse burgeroorlog waren in het geboortedorp van Enric Adsera Riba heel veel zaken schaars. Men moest woekeren met de dingen die er waren. Verbruikte materialen werden gebruikt om versleten deuren een nieuw aanzien te geven of om een kapot raam te repareren. Men gebruikte kapotte emmers of blikken die werden platgeslagen. Karton of papier werd gebruikt om de regen buiten te houden. Na verloop van tijd kregen het blik, de deur en het karton voor het raam een verweerd, maar karakteristiek uiterlijk. In zijn panelen en constructies heeft Adsera Riba zich door deze situatie laten inspireren.


Comments are closed.