116 Rotaties 0403, Ger de Joode


  • Genre: Schilderij.
  • Afmetingen: 35 x 35 cm.
  • Creatie: 2003.
  • Medium: Acrylverf op linnen/doek.
  • Stijl: Geometrische abstractie.
  • Verworven: 2002 Schenking.

Een werk uit de serie rotaties: vierkanten, verdeeld in 8 driehoeken waarin de kleuren van de 8 driehoeken roteren in de achtereenvolgende vierkanten. Hierdoor ontstaan verassende visuele partonen. ”Rotaties binnen vierkanten zijn een onderzoek naar patroonvorming in reciproque rasters en de wijze waarop de visuele werking van horizontale en verticale lijnen te beïnvloeden is.

Als dank voor de expositie die plaatsvond in 2003 in de serie: ‘Uit de collectie van’ heeft Ger de Joode dit werk kado gedaan aan Jan Verhoeven.

Zelf zegt Ger de Joode hierover: “Enige tijd geleden kreeg ik tijdens een atelierbezoek een vraag: waarom schilder je niet gewoon landschappen of stilllevens, dingen die je ziet. Ik vertelde de vragensteller dat ik, in Woudrichem geboren, als kind opgroeide aan de rivier. Ik ontdekte daar op jonge leeftijd de natuurlijke wetmatigheden: eb en vloed, de regelmatige stroomribbels in het zand, de stroom zelf, vijf/zeshoekige basaltblokken. Er zaten vaak schilders op de punt in Woudrichem hun riviergezicht te schilderen. De rivier als object van kunst. Hoezo werkelijkheid? Een rivier, drie betekenissen en toch zijn de dingen de dingen. De werkelijkheid is complex en meer dan een optelsom van een aantal visuele waarnemingen. Is de werkelijkheid wel te kennen of blijkt de illusor en als dat zo is hoe kun je daar dan beeldend mee omgaan. Zou je de werkelijkheid kunnen opvatten als structuur, een stelsel van relaties waardoor dingen hun samenhang krijgen, een stelsel waarin materie, relaties, normen en waarden procesmatig samengaan. Ik vat de werkelijkheid op als structuur en dat is dat het uitgangspunt voor mijn werk. Het gebruik van geometrische vormen is geen doel op zich het is een middel om met de weerbastige werkelijkheid om te gaan”.

Comments are closed.