119. Voor Muhka, Mark Verstockt



  • Genre: Werk op papier.
  • Afmetingen: 50 x 50 cm.
  • Creatie: 1991.
  • Medium: Acrylverf, inkt, papier.
  • Stijl: Geometrische abstractie.
  • Verworven: 2003 Schenking.

In 1991 maakte Mark Verstockt dit werk speciaal voor een tentoonstelling in het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen. ”Het vierkant heeft gelijke maten aan elke zijde en vier scherpe hoeken. Daardoor presenteert het vierkant zich met een groter zelfbevestiging dan bijvoorbeeld de cirkel. Het vierkant is als vorm stabiel en visueel zeer agressief. Het is eigenlijk een bouwvorm, het stamt ook uit de architectuur. Ik meen dat in de evolutie van de mensheid, het maken van een vierkant een stap vooruit betekende in de evolutie van de vorm. Het plaatsen van een verticale op een horizontale, zodanig dat je een vierkant krijgt en rechte hoeken, is een intellectuele operatie die duidelijk anders is dan het emotionele gebaar waaruit de cirkel voortkomt. Voor mij is het een uitdaging te werken binnen de beperking die binnen het thema vierkant opgesloten zit. Ik heb mij bewust beperkt tot het vierkant. Tot mijn eigen grote verrassing zie ik dat ik er nog elke dag andere structuren mee maak”.

Jan Verhoeven leerde het werk van Mark Verstockt kennen vanwege de plannen die twee Woudrichemse documentairemakers hadden om een documentaire te maken over het vierkant. Jan ontdekte een nieuw facet aan de geometrisch abstratce kunst. Hij ontdekte een nieuw facet aan de geometrisch abstract kunst doordat hij enorm consequent minimalistisch is. Met heel weinig middelen wil hij een groot effect bereiken en daar slaagt hij voor mij in.

Frans Verleyen, hoofdredacteur bij Knack, bij de tentoonstelling van Mark Verstockt in Galerij Roussel te Brugge in September 1992: ”Deze manier van kijken naar de wereld, deze zin van Thales en Pythagoras voor het universele in verhoudingen, getallen, diameters, cirkels en afstanden, bevat een hoge mate van elegantie en bekoorlijkheid. Daarom worden sommige mensen zo verliefd op de wetenschap. En dit soort schoonheid, van de rationele verbazing of zelfs van ontroering die bij Pythagoras tot de theorie van de muziek der sferen leidde (harmonische muziek is uitdrukbaar in getallen), mag ik graag terugvinden in het werk van Mark Verstockt”.

In 1975 schrijft Leo Geerts: ‘In vergelijking kan men zeggen dat Verstockt tovert. Maar toveren met plexiglas, aluminium, plastic, staal? Dat betekent dat je boven je technisch kunnen uitstijgt tot waar de kunst begint: tot onaantastbare muzikaliteit van de ware expressie”.


Comments are closed.