120. Rotaties III 0602, Ger de Joode  • Genre: Schilderij.
  • Afmetingen: 60 x 60 cm.
  • Creatie: 2002.
  • Medium: Acrylverf op linnen/doek.
  • Stijl: Geometrische abstractie.
  • Verworven: 2002 Koop

Een werk uit de serie rotaties: vierkanten, verdeeld in 8 driehoeken waarin de kleuren van de 8 driehoeken roteren in de achtereenvolgende vierkanten. Hierdoor ontstaan verassende visuele partronen. Rotaties binnen vierkanten zijn een onderzoek naar patroonvorming in reciproque rasters en de wijze waarop de visuele werking van horizontale en verticale lijnen te beïnvloeden is. Er zijn acht driehoeken per vierkant. De rotatie is rechtsom, per vierkant verschuiven de driehoeken twee plaatsen. Het schema van de vierkanten is: ABCDABCD, BCDABCAD, CDABCDAB enz. De plaats en kleurnummers zijn identiek. Acht kleurtinten van een reeks van geel-groen-blauw.

Zelf zegt Ger de Joode hierover: ”Enige tijd geleden kreeg ik tijdens een atelierbezoek een vraag: waarom schilder je niet gewoon landschappen of stilllevens, dingen die je ziet. Ik vertelde de vragensteller dat ik, in Woudrichem geboren, als kind opgroeide aan de rivier. Ik ontdekte daar op jonge leeftijd de natuurlijke wetmatigheden: eb en vloed, de regelmatige stroomribbels in het zand, de stroom zelf, vijf/zeshoekige basaltblokken. Er zaten vaak schilders op de punt in Woudrichem hun riviergezicht te schilderen. De rivier als object van kunst. Hoezo werkelijkheid? Een rivier, drie betekenissen, en toch zijn de dingen de dingen.

De werkelijkheid is complex en meer dan een optelsom van een aantal visuele waarnemingen. Is de werkelijkheid wel te kennen of blijkt de illusor en als dat zo is hoe kun je daar dan beeldend mee omgaan. Zou je de werkelijkheid kunnen opvatten als structuur, een stelsel van relaties waardoor dingen hun samenhang krijgen, een stelsel waarin materie, relaties, normen en waarden procesmatig samengaan. Ik vat de werkelijkheid op als structuur en dat is dat het uitgangspunt voor mijn werk. Het gebruik van geometrische vormen is geen doel op zich het is een middel om met de weerbastige werkelijkheid om te gaan”.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>