Inleiding collectie


De hoofdlijnen in de collectie

De twee hoofdlijnen in de collectie van Jan Verhoeven, de Yellow Fellow collectie,  zijn het abstract expressionisme en de geometrische abstractie.

Het abstract expressionisme is onderdeel van de lyrische abstractie van Kandinsky van 1911 en de emotie speelt daarin een grote rol. In de loop der tijd ontwikkelde het abstract expressionisme door de eigen stijlelementen en grote vitaliteit een eigen karakter. Hoewel afkomstig uit Europa zette deze stroming zich vanaf 1945 vooral in de Verenigde Staten voort. De geometrische abstractie, die rond 1915 in Europa werd ontdekt door ondermeer Malevich en Mondriaan, is sterk onderbouwd door theosofische en mathematische denkbeelden. Emotie wordt te subjectief en teveel een momentopname geacht om een grote rol te mogen spelen.

Het blijkt dat er over de hele wereld zowel abstract-expressionistische kunstenaars als geometrisch abstracten te vinden zijn. De zoektocht naar abstractie heeft tot verrassende ontdekkingen geleid, zoals de geometrisch abstracte kunst van de zwarte vrouwen van Gee’s Bend in Alabama, usa of de abstract expressionistische schilderijen van Australische Aboriginals.

De ruggengraat van de verzameling abstract expressionistische kunst wordt gevormd door twee Amerikaanse schilders van de tweede generatie abstract expressionisten, een Nederlandse schilder van de derde generatie, een Amerikaanse schilder die zijn abstracte werk volledig baseert op de natuur en een vrouwelijke Amerikaanse schilder van de eerste generatie abstract expressionisten. De bedoeling van deze keuze is de continuïteit van het abstract expressionisme van 1950 tot op heden te tonen.

  • Ernest Briggs (*1923 – † 1984) Geboren in San Diego Californie, usa.
  • Seymour Boardman (*1921 – † 2007) Geboren in Brooklyn New York, usa.
  • Erik van der Grijn (*1941) Geboren in Voorburg, Nederland.
  • William Manning (*1936) Geboren in Lewiston Maine, usa.
  • Nieves Marshalek Billmyer (*1914 – † 1999) Geboren in San Francisco, usa.

De ruggengraat van de verzameling geometrische abstracte kunst wordt gevormd door een GriekseAmerikaan, twee Nederlandse en twee Belgische kunstenaars. Ook bij de geometrische abstractie is het van belang om de voortgaande creativiteit op dit gebied te laten zien en de continuïteit na Mondriaan tot op de dag van vandaag zichtbaar te maken.

  • Nassos Daphnis (*1914 – † 2010) Geboren in Krokeai, bij Sparta, Lakedemonia, Griekenland, nationaliteit: Amerikaan.
  • Jaap Egmond (*1913 -  † 2008) Geboren in Knokke, België.
  • Mark Verstockt (*1930) Geboren in Lokeren, België.
  • Ger de Joode (*1939) Geboren in Woudrichem, Nederland.

Lees hier enkele reacties op de collectie van Jan Verhoeven: Reacties op de collectie
Lees hier wat Jan Verhoeven zelf over zijn collectie zegt: Geschiedenis van de collectie
Bruikleen uit de collectie is mogelijk voor ‘Vrienden van Yellow Fellow’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>