143. Zonder titel, Mark Verstockt



  • Genre: Conceptueel kunstwerk.
  • Afmetingen: 10 x 10 x 1 cm.
  • Creatie: 2004.
  • Medium: Roestvrij staal, plastic.
  • Stijl:Geometrische abstractie .
  • Verworven: 2004 Schenking.

Dit raster van een vierkant in een cd-box is net als ‘This is not a book’ een provocatie van Mark Verstockt. De houder van nieuwe mediatechnieken, de cd, dient om aan te geven dat je anders naar de dingen kunt kijken. Het werk maakt onderdeel uit van een box met 10 CD-houders met. Voor die box hebben tien verschillende kunstenaars een werk gemaakt. In een oplage van 40 stuks is deze box verschenen ter gelegenheid van de expositie Serra da Lua in Brussel. ”In volkomen vrijheid heb ik geopteerd voor het vierkant (de kubus) als basis voor mijn werk. Ik manipuleer het, ik heb het ingeschakeld in mijn creatief werkproces. Soms wil het vierkant mij zijn wetten opleggen maar het laat me dan toch de keuze ze te accepteren of ontkennen. Wel ontstaat tijdens het werkproces tot mijn verwondering een wederkerige afhankelijkheid die soms degenereert in en gevecht. het vierkant geeft zich niet zo makkelijk en kan vaak weerbarstig zijn. Maar tegelijk geeft het toch vertrouwen en is het constructief.

Mark Verstockt bracht dit kleinood mee als kado ter gelegenheid van het minisymposium ‘De geometrische abstractie’ dat op 16 mei 2004 gehouden werd tijdens de expositie 16 visies op de geometrische abstractie in Woudrichem.

Frans Verleyen, hoofdredacteur bij Knack, bij de tentoonstelling van Mark Verstockt in Galerij Roussel te Brugge in september 1992: ”Deze manier van kijken naar de wereld, deze zin van Thales en Pythagoras voor het universele in verhoudingen, getallen, diameters, cirkels en afstanden, bevat een hoge mate van elegantie en bekoorlijkheid. Daarom worden sommige mensen zo verliefd op de wetenschap. En dit soort schoonheid, van de rationele verbazing of zelfs van de ontroering die bij Pythagoras tot de theorie van de muziek der sferen leidde (harmonische muziek is uitdrukbaar in getallen), mag ik graag terugvinden in het werk van Mark Verstockt”. In 1975 schrijft Leo Geerts: ”In vergelijking kan men zeggen dat Verstockt tovert. Maar toveren met plexiglas, aluminium, plastic, staal? Dat betekent dat je boven je technisch kunnen uitstijgt tot waar de kunst begint: tot onaantastbare muzikaliteit van de ware expressie”.


Comments are closed.