156. Wassende vrouw, Joost Sicking  • Genre: Werk op papier.
  • Afmetingen: 90 x 70 cm.
  • Creatie: 1950.
  • Medium: Verf op waterbasis, krantenartikelen.
  • Stijl: Abstractie in de figuratie.
  • Verworven: 1993 Koop.

In de periode 1960 tot 1965 maakt Joost Sicking een serie schilderijen op krantenpapier, altijd met de kleur zwart . Niet het ‘blote’ doek van wit canva’s, maar beginnen op ‘Yesterday’s papers. Geen nieuwe voetstappen maken in de sneeuw maar beginnen met dat wat er is. Geduldig papier dat vraagt om een tweede gebruik, om andere stemmen uit ander kamers  Jan Verhoeven heeft het werk wassende vrouw van Joost Sicking gekocht omdat hij er de invloed van Picasso op de Nederlandse schilderkunst in terug zag maar dan op een volkomen originele en vernieuwende manier. Voor Jan is Joost Sicking in dit werk verder gegaan met het erfgoed van Picasso: het menselijk lichaam aanpassen aan de compositie en het toch het totaal van een schilderij in evenwicht houden. Jan Verhoeven vindt dit werk een bewijs dat vernieuwing in de (schilder)kunst altijd mogelijk is.

Voor Joost Sicking is de dialoog tussen kunst en maatschappij, de beschouwer, een belangrijkaspect van zijn kunstenaarschap. Van essetieel belang om tot een kunstwerk te komen is de beschouwer, al is het er maar een. De beschouwer, u dus, die vanuit uw eigen kader het werk bestaansrecht verleent. De beschouwer die door zijn blik reageert op de vraag, het argument of de stelling van de kunstenaar, zodat de dialoog kan ontstaan. Wanneer dit in slechts een oogopslag gebeurd is de communicatie van korte duur en wordt zij weer vergeten. Maar indien de vonk overspringt en het werk in staat blijkt een reactie op te roepen kan een levenslange discussie ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>