158. el regalo, Daniela Presta  • Genre: Schilderij.
  • Afmetingen: 120 x 100 cm.
  • Creatie: 1998 Argentinië,  Buenos Aires.
  • Medium: Olieverf op linnen/doek, papier,krantenartikelen.
  • Stijl: Abstract expressionisme.
  • Verworven: 1998 Koop.

Een schilderij met de titel het geschenk ’Het geschenk’was de toevallige ontmoeting met afgedankt materiaal, bestemd voor de vergetelheid, dat toebehoorde aan een van de ‘gevleugelde vrouwen’ in mijn leven.Ik zag dat tafereel en ik maakte er dankbaar gebruik van. Het was alsof het daar al die tijd had liggen verkleuren, wachtend op mij om verlost te worden. Die gebeurtenis werd de GROTE OORSPRONG van veel andere werken. Op een bepaalde manier symboliseert dit schilderij het begin van de directe dialoog met de materialen die mijn verhaal vertellen, die een verhaal van liefde vertellen. Dat gebeurt niet met de bedoeling om herinneringen op te halen, maar om een andere volgorde aan te brengen, een andere kleur te geven aan dat alles. Het is een poging de ‘werkelijke’ tijd om te buigen. Tegelijkertijd is de gebruikte schildertechniek een gevolg van jarenlang oefenen en zoeken naar een eigen manier. Tijdens de eerste Europese reis werd die nog extra gestimuleerd door de directe confrontatie met de grote meesters van de twintigste eeuw en de kennismaking met nieuwe ontwikkelingen.

Jan Verhoeven maakte kennis met het werk van Daniela Presta toen hij in 1998 in Buenos Aires was ter gelegenheid van een expositie van Erik van der Grijn in het Museo des Bellas Artes. Net als overal op de wereld ging Jan alle galeries af. In vergelijking met het werk van veel ‘gearriveerde’ kunstenaars vond hij het werk van de 26 jaar jonge Daniela een verademing. Jan kocht twee werken, waarvan dit er een is.

De werken van Daniela Presta zijn als het ware droomreizen door haar geest waarvan wij als beschouwer mee mogen genieten. Al kijkend kom je steeds meer tegen en ieder keer is de verrassing groot. Zelf zegt ze daarover: “Alle kunst is expressief- het werk, de auteur en de omgeving, waarin hij werkt. Maar ik wil een kunst, die ontroert d.m.v. plastische middelen die ontsnapping geven aan prikkels met een grote emotionele lading. Met de kleur als voornaamste partner open ik gebieden, ruimtes, schep ik werelden zowel immens als klein, waar ik mezelf uitnodig te leven iedere keer als ik dat wil, ze zijn van mij, het zijn mijn plekjes. En zoals ik me bezighoud met de aangename details van het doek, houd ik me ook bezig met zoeken in de bijzonderheden van mijn geschiedenis of beter gezegd in de bijzonderheden van de liefde in me. Ik ga naar haar toe, het liefdesinstinct verleidt me en ik ben er volledig trouw aan, geef me eraan over. Ik hou van schilderijen, observeren, schilderen, de kunst, de muziek, het mysterie, van veel mensen, ik hou ervan me te laten meeslepen door emoties en de zintuigen en hou van de hartstocht. En geloof niet, dat ik je hiermee zeg dat mijn ‘verstand’ dikwijls op de achtergrond blijft, het zijn echte veldslagen, die zich in mij afspelen”.


Comments are closed.