163. Sea Shift #27, William Manning  • Genre: Schilderij.
  • Afmetingen: 150 x 100 cm.
  • Creatie: 2002.
  • Medium: Acrylverf op papier.
  • Stijl: Abstract expressionisme.
  • Verworven: 2004 Schenking ter gelegenheid van een retrospectief.

Bill Manning zoekt naar het perfecte huwelijk tussen organische en geometrische vormen. Dit schilderij is een voorbeeld van hoe Bill Manning twee kunststromingen verenigt in een schilderij. Het is een kleurrijke geometrische compositie met daarin expressionistische elementen aangebracht en opgeplakt. ”Ik heb zowel het abstract expressionisme als de wereld van de natuuruitgebreid bestudeerd. Het resultaat is een synthese tussen de hoekige vormen bedacht door de mens en de biomorfologische vormen uit de natuur”.

Schenking ter gelegenheid van een retrospectief over zijn werk en als waardering voor de activiteiten van Stichting Yellow Fellow om een museum voor internationale abstratce kunst in Woudrichem te realiseren heeft Bill Manning in 2004 24 werken geschonken aan Yellow Fellow.

Het werk van Bill Manning is gebaseerd op de omgeving, de natuurlijke omgeving van het eiland Monhegan. In zijn werk geeft hij weer wat hij voelt, niet wat hij ziet. Zelf zegt hij daarover: “wanneer ik op Monhegan eiland ben, voelt het alsof ik in de kerk ben. Het geeft een mysterieuze en mystieke indruk. De kracht en bijna voorspellende kwaliteit die het kan uitstralen lijkt het hele scala aan emoties te omvatten”. Een recesent heeft het als volgt geformuleerd: ”Manning kiest ervoor om zijn eigen gestructureerde indrukken op te leggen aan organische zaken. En dit is, natuurlijk, wat alle kunst doet, zelfs wanneer het de illusie van realisme wil wekken ;het opleggen van de menselijke orde op natuurlijke fenomenen”.


Comments are closed.