164. D-8-38, William Manning  • Genre: schilderij.
  • Afmetingen: 160 x 160 cm.
  • Creatie: 1973.
  • Medium: Olieverf op linnen/doek.
  • Stijl: Abstract expressionisme.
  • Stijlperiode: Combinatie Abstract expressionisme/Geometrische abstractie.
  • Verworven: 2004 Schenking.

Een schilderij met lijnen en een vierkant waarin het oppervlak van duidelijk zichtbare kwaststreken een belangrijk rol speelt. De lijnen komen van het jarenlang tekenen in de natuur, waarbij ze steeds minimaler werden totdat ze de essentie van hun betekenis kregen. De lijn kan gezien worden als vrij hangend in de ruimte of om een vorm te bepalen. Het geel staat voor de natuur en de hoekige vormen van de vierkanten verwijzen naar de mens.

Ter gelegenheid van een retrospectief over zijn werk en als waardering voor de activiteiten van Stichting Yellow Fellow om een museum voor internationale abstracte kunst in Woudrichem te realiseren heeft Bill Manning in 2004, 24 werken geschonken aan museum Yellow Fellow.

Het werk van Bill Manning is gebaseerd op de omgeving, de natuurlijke omgeving van het eiland Monhegan. In zijn werk geeft hij weer wat hij voelt, niet wat hij ziet. Zelf zegt hij daarover: “Wanneer ik op het eiland Monhegan ben, voelt het alsof ik in de kerk ben. Het geeft een mysterieuze en mystieke indruk. De kracht en bijna voorspellende kwaliteit die het kan uitstralen. Alle gemoedstoestanden zie ik erin weerspiegeld”.

Een aantal recensenten heeft het als volgt geformuleerd: ‘Met volmaakt vakmanschap is hij in staat een naadloze eenheid te vormen tussen verschillende uitgangspunten, technieken en onderling verwante series van individuele werken. Terwijl Monhegan en het landschap zijn toetsstenen zijn, refereert het werk wat daaruit resulteert tegelijkertijd aan het zien op zich en aan een leven lang kijken naar kunst en het maken van kunst”.

Manning kiest ervoor om zijn eigen gestructureerde indrukken op te leggen aan organische zaken. En dit is, natuurlijk, wat alle kunst doet, zelfs wanneer het de illusie van realisme wil wekken het opleggen van de menselijke orde op natuurlijke fenomenen.


Comments are closed.