168. Gem 95, Karl Zerbe  • Genre: Werk op papier.
  • Afmetingen:  50 x 35 cm.
  • Creatie: 1967.
  • Medium: Acrylverf, inkt, linnen/doek, stof, foto’s, papier.
  • Stijl: Abstractie in de figuratie.
  • Verworven: 1983 Koop

Het werk van Karl Zerbe stelt het conceptuele boven het visuele. Hoewel figuratieve elementen en verwijzingen naar het zichtbare in zijn werk altijd aanwezig zijn, is het werk niet gemaakt vanuit de werkelijkheid. Zerbe gebruikt geen modellen. De werken ontstaan vanuit een avontuur van zijn geest.

Tussen 1982 en 1984 woonde Jan Verhoeven in Sarasota. Zoals altijd ging Jan op zoek naar de kunst van die regio. Hij  hoorde van de uit Duitsland gevluchte expressionist Karl Zerbe die via Boston naar Florida was gekomen. Toen Jan kennismaakte met het werk herkende hij in het werk de geografische omzwervingen in de wereld waardoor je beinvloed wordt. Juist die combinatie maakt het voor Jan interessant werk. In dit werk zitten voor hem allerlei elementen: geometrie, moderne surrealistische weergave van vrouwen. Jan vond het echte ‘juweeltjes’ en kocht drie werken tegelijk.

Karl Zerbe maakte een serie kleine werken ‘Gem’s genaamd, naar aanleiding van een periode waarin hij door ziekte gedwongen was thuis te zitten. Hij keek veel televisie en dacht na over de vaak snel voorbijgaande roem van televisiepersoonlijkheden. Tegelijkertijd is de serie Gem’s een reflectie op de toenmalige discussie over kunst als een vorm van entertainment die ontstond door de invloed van Andy Warhol.


Comments are closed.