177. Sheashift #25, William Manning  • Genre: Werk op papier.
  • Afmetingen:  150 x 100 cm.
  • Creatie: 2002.
  • Medium: Acrylverf, papier.
  • Stijl: Geometrische abstractie.
  • Verworven: 2004 Schenking.

Bill Manning zoekt naar het perfecte huwelijk tussen organische en geometrische vormen. Dit werk is een voorbeeld van hoe Bill Manning twee kunststromingen verenigt in een schilderij. Het is een kleurrijke geometrische compositie met daarin expressionistische elementen aangebracht en opgeplakt. ”Ik heb zowel het abstract expressionisme als de wereld van de natuur uitgebreid bestudeerd. Het resultaat is een synthese tussen de hoekige vormen bedacht door de mens en de biomorfologische vormen uit de natuur”.

Ter gelegenheid van een retrospectief over zijn werk en als waardering voor de activiteiten van Stichting Yellow Fellow om een museum voor internationale abstracte kunst in Woudrichem te realiseren heeft Bill Manning in 2004, 24 werken geschonken aan museum Yellow Fellow.

Het werk van Bill Manning is gebaseerd op de omgeving, de natuurlijke omgeving van het eiland Monhegan. In zijn werk geeft hij weer wat hij voelt, niet wat hij ziet. Zelf zegt hij daarover: “Wanneer ik op het eiland Monhegan ben, voelt het alsof ik in de kerk ben. Het geeft een mysterieuze en mystieke indruk. De kracht en bijna voorspellende kwaliteit die het kan uitstralen. Alle gemoedstoestanden zie ik erin weerspiegeld”. Een recensent heeft het als volgt geformuleerd: ‘Manning kiest ervoor om zijn eigen gestructureerde indrukken op te leggen aan organische zaken. En dit is, natuurlijk, wat alle kunst doet, zelfs wanneer het de illusie van realisme wil wekken  het opleggen van de menselijke orde op natuurlijke fenomenen”.


Comments are closed.