193. Zonder titel, Koos Verhoeff  • Genre: Beeldhouwwerk.
  • Afmetingen: 25 x 20 x 15 cm.
  • Creatie: 2003.
  • Medium: Hout.
  • Stijl: Geometrische abstractie.
  • Verworven: 2004 Koop

Dit is een fractal. Fractals zijn wiskundige structuren met de eigenschap dat bepaalde delen, hoe klein ook, een verkleinde kopie zijn van het geheel. Bij stochastische fractals zijn de delen geen exacte kopie maar zij lijken op het geheel zoals twee sneeuwvlokken op elkaar lijken zonder gelijk te zijn. Koos Verhoeff laat de computer alle mogelijkheden van zijn ideeën voor fractals uitrekenen en kiest degene die hij het mooiste. ”Eigenlijk is het geen kunst dat ik maak. Het zijn gewoon mooie dingen. Afgezien van een leuke hobby, probeer ik zo, door de schoonheid ervan te laten zien, de wiskunde aan de man te brengen”.

Op advies van Lambert Tegenbosch ging Jan Verhoeven begin 2004 op bezoek bij Koos Verhoeff. Jan was direct gefascineerd door zijn wiskundige modellen. Prachtige objecten met een unversele schoonheid, je blijft er mee bezig. Eigenlijk moet je ze vooral in de hand houden en op die manier ontdekken.

Een groot wiskundige heeft eens gezegd dat alle goede wiskunde ook mooie wiskunde is. Een ander wiskundige heeft gezegd dat alle goede wiskunde op den duur ook toepasbaar is. Ergo; mooie wiskunde is op den duur toepasbaar, een soort diepte-investering in schoonheid. Koos Verhoeff laat zich bij zijn keuze voor welke fractal hij uitvoert leiden door zijn gevoel voor schoonheid.De fractal is wiskunde, hij laat aan de kijker het oordeel over of het ook kunst is.


Comments are closed.