221. Calambres, Daniela Presta


  • Genre: Schilderij.
  • Afmetingen: 100 x 120 cm.
  • Creatie: 1998, Argentinië: Buenos Aires.
  • Medium: Olieverf, linnen/doek, foto’s.
  • Stijl: Abstract expressionisme.
  • Verworven: 1998 Koop

Een schilderij met de titel: krampen. Wanneer een mijlpaal bereikt wordt die bij het intieme vrouw-zijn hoort, ontstaat er een scheurtje in de levenslijn. Dat geeft wrijving, veroorzaakt een plotselinge pijn. In deze tijd werd de rechthoekige compositie mijn favoriete schema. Daarmee werd de kracht van het concept versterkt.Ook werd het heel belangrijk om het uitgesproken contrast te laten zien tussen enerzijds het abstracte en anderzijds het figuratieve. Het figuratieve element wordt ingebracht door middel van collages en/of door het gebruik van woorden en getallen. Dat levert een spanning op die de harmonie uitdaagt.

Jan Verhoeven maakte kennis met het werk van Daniela Presta toen hij in 1998 in Buenos Aires was ter gelegenheid van een expositie van Erik van der Grijn in het Museo des Bellas Artes. Net als overal op de wereld ging Jan alle galeries af. In vergelijking met het werk van veel ‘gearriveerde’ kunstenaars vond Jan  het werk van de toen 26 jaar jonge Daniela een verademing. Jan kocht twee werken, waarvan dit er een is.

De werken van Daniela Presta zijn als het ware droomreizen door haar geest waarvan wij als beschouwer mee mogen genieten. Al kijkend kom je steeds meer tegen en ieder keer is de verrassing groot. Zelf zegt ze daarover: “Alle kunst is expressie – van het werk,van de maker en van de omgeving waarin de kunstenaar werkt. Maar ik wil een kunst die ontroert m.b.v. plastische middelen die ruimte bieden aan prikkels met een grote emotionele lading. Met de kleur als voornaamste partner open ik gebieden, ruimtes, schep ik werelden zowel immens als klein, waarin ik mezelf uitnodig te leven iedere keer als ik dat wil, ze zijn van mij, het zijn mijn plekjes. En zoals ik me bezighoud met de aangename details van het doek, zo houd ik me ook bezig met zoeken in de bijzonderheden van mijn geschiedenis of beter gezegd in de bijzonderheden van de liefde in me. Ik ga naar haar toe, het liefdesinstinct verleidt me en ik ben er volledig trouw aan, geef me eraan over. Ik houd van schilderijen, observeren, schilderen, de kunst, de muziek, het mysterie, van veel mensen, ik hou ervan me te laten meeslepen door emoties en door de zintuigen en ik houd van de hartstocht. En denk nou niet, dat dat betekent dat mijn \’verstand\’ dikwijls op de achtergrond blijft, het zijn echte veldslagen, die zich in mij afspelen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>