253. De Stap, Eja Siepman van den Berg


  • Genre: Beeldhouwwerk.
  • Afmetingen: 100 x 40 x 30 cm.
  • Creatie: 1984.
  • Medium: Marmer.
  • Stijl: Abstractie in de figuratie.
  • Vewrorven: 2001 Koop.

De Stap: het verplaatsen van de ene voet voor de andere bij het gaan- schrede, pas. ”Afzonderlijke handeling bij het uitvoeren van een een onderneming, het uitvoeren van een plan, het volvoeren van iets. Dit beeld is gemaakt naar aanleiding van een opdracht. Daar een stap een lijfelijk gebeuren is, maar tegelijkertijd op een abstracter niveau kan plaats vinden, leek mij dit, binnen de gegeven opdrachtsituatie een goed uitgangspunt. In mijn werk richt ik mij evenzeer op de abstractie als op de figuratie. Niet los van elkaar maar daar waar beiden samenvallen. Desondanks word ik gemakshalve meestal ingedeeld bij de figuratie, niet onwaar, maar ook maar ten dele waar. In de context van de collectie van Yellow Fellow voel ik mij bevrijd van voornoemde classificatie”.

Peter Struyken: ‘Eja Siepman van den Berg kiest voor de menselijke figuur als voorstelling van leven, voor het vitale lichaam dat groeit, uitbot, bloeit, voorafgaand aan de rijpheid en persoonlijkheid waar de vitale geest het lichaam aflost. In houding en beweging van het lichaam kiest zij niet voor uitbundigheid en kracht die met het vitale lichaam samengaat; geen retoriek en individualisering door gebaar, maar voor de sensualiteit als voorstelling van leven die door een minimale pose wordt verbeeld: een stap, een standbeenstand, een holling van de rug. Het uiterlijk van haar kunst laat complexe, genuanceerde en gestructureerde geleding zien van maat en ruimte. Een uiterlijk dat bovendien, als naakt veel associaties biedt.Conceptueel wordt zij gedreven door haar sensualiteit als voorstelling van leven.Dat is de kracht van het werk van Eja Siepman van den Berg”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>