Cultuurpark De Stijl


Een Yellow Fellow idee voor  het Museumplein

Projectvoorstel aan:
Birgit Donker, Sandra Smallenburg NRC Handelsblad, Ann Goldstein, Stedelijk Museum Amsterdam
Axel Rüger, Van Gogh Museum Amsterdam, Wim Pijbes,  Rijksmuseum Amsterdam
Simon Reinink, Concertgebouw Amsterdam, Jan Raes,  Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam

Naar aanleiding van: “Cultureel hart is tragedie van gras” (NRC Cultureel supplement 7  april 2011):

BELANGRIJKE VERBETERINGEN VAN HET MUSEUMPLEIN

Het museumplein wordt alleen dan een plezierig voetgangersplein met een sociaal karakter wanneer er een reden is om het plein over te steken van West naar Oost. Om dat te laten gebeuren moet die Oostkant ook echt interessant zijn.  Dat kan  door een of meerdere interessante gebouwen aan de Oostkant te situeren, ondersteunt door substantiële horecavoorzieningen.

Dat treft, want daar is een heel voor de hand liggende oplossing voor beschikbaar: een vierde museum dat de kunst en architectuur van De Stijl vertegenwoordigt in de vorm van het

Maison Particulière, het nog niet gerealiseerde ontwerp van Van Doesburg en Van Eesteren uit 1923. De Stijl als de belangrijkste Nederlandse en internationaal befaamde cultuuromslag uit het Interbellum kent nog geen uitsluitend aan dit fenomeen gewijd museum. Een facilitair gebouw dat verwijst naar Malevich of Kandinsky zou een prachtige aanvulling zijn.

Het Maison Particulière vormt, zelfs mondiaal gezien, een unieke architectonische aanvulling op wat Nederland  museaal te bieden heeft. In het concept van het Maison Particulière is een terras gepland, perfect geschikt voor  dit plein. Met een Grand Café en restaurants in het vroegere ANWB-gebouw wordt voorzien in de vraag naar horeca voor de grotere toeristenstroom.

Dit vierde museum zou het karakter kunnen hebben van een workshopmuseum voor cross-overs tussen kunst en wetenschap, ondernemerschap en educatie. Een compleet plan hiervoor ligt klaar. Met deze vier musea en het Concertgebouw rond een gezellig plein heeft Amsterdam een cultureel centrum van wereldniveau.

Toeristen die willen shoppen kunnen in de P.C. Hooftstraat en het centrum van Amsterdam terecht en ze kunnen dichtbij ook nog in het Vondelpark wandelen. Met het Anne Frank Huis, de Hermitage en de Cultuur rondom het IJ zijn er volop redenen voor toeristen om meerdere dagen naar Amsterdam te komen. Bovendien wordt hiermee het vestigingsklimaat voor bedrijven verbeterd.  En heel Nederland is hiermee via onze culturele attachés beter te verkopen.

De omwonende culturele instellingen,  het Concertgebouw, het Stedelijk, het Rijksmuseum en het Van Gogh kunnen, met het boven geschetste plein voor ogen,  ZELF bepalen hoe zij het beste met dit plein kunnen “communiceren” door aan te geven hoe zij bouwkundig op het plein willen aansluiten.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>