233. Zonder titel, William Manning  • Genre: Werk op papier.
  • Afmetingen: 45 x 35 cm.
  • Creatie: 1994.
  • Medium: acrylverf op papier.
  • Stijl: Abstract expressionisme.
  • Verworven: 2004 Schenking.

Ter gelegenheid van een retrospectief over zijn werk en als waardering voor de  activiteiten van Stichting Yellow Fellow om een museum voor internationale abstracte kunst te realiseren heeft Bill Manning in 2004 24 werken geschonken  aan museum Yellow Fellow.  Het werk van Bill Manning is gebaseerd op de omgeving, de natuurlijke  omgeving van het eiland Monhegan. In zijn werk geeft hij weer wat hij voelt, niet wat hij ziet. Zelf zegt hij daarover: “Wanneer ik op het eiland Monhegan ben, voelt het alsof ik in de kerk ben. Het geeft een mysterieuze en mystieke indruk. De kracht en bijna voorspellende kwaliteit die het kan uitstralen. Alle gemoedstoestanden zie ik erin weerspiegeld”.

Een aantal recensenten heeft het als volgt geformuleerd: ‘Met volmaakt vakmanschap is hij in staat een naadloze eenheid te vormen tussen verschillende uitgangspunten, technieken en onderling verwante series van individuele werken. Terwijl Monhegan en het landschap zijn toetsstenen zijn, refereert het werk wat daaruit resulteert tegelijkertijd aan het zien op zich  en aan een leven lang kijken naar kunst en het maken van kunst.Manning kiest ervoor om zijn eigen gestructureerde indrukken op te leggen aan organische aken. En dit is, natuurlijk, wat alle kunst doet, zelfs wanneer het de illusie van realisme wil wekken; het opleggen van de menselijke orde op natuurlijke fenomenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>