251. Hecho en Holanda/cuatro costados, Daniela Presta  • Genre: Schilderij.
  • Afmetingen: 110 x 100 cm.
  • Creatie: 2003. Nederland: Woudrichem.
  • Medium: Olieverf op linnen/doek met  foto’s en brieven.
  • Stijl:  Abstract expressionisme.
  • Verworven: 2001 Ruil.

Een schilderij met de titel: Gemaakt in Holland/vier famillietakken. ”Dit werk heeft twee namen. Een ervan is het gevolg van wat anderen dachten.Dat vind ik wel leuk en ik laat ze beide staan. Ik herinner me achter op het doek “Gemaakt in Holland” geschreven te hebben, maar ook “vier familietakken”. Leuk. Sommigen dachten dat de eerste notitie de titel was, terwijl ik die in werkelijkheid bedoelde om melding te maken van mijn ervaringen: heerlijke werkdagen in het stadje Woudrichem, dankbaarheid, onbeschrijfelijke gevoelens, verrukking. De uitdaging die het schilderen in een nieuwe omgeving was en de wetenschap dat het voortaan altijd zo zou zijn…ALTIJD. En met beide nieuwe dingen had ik het getroffen: de vroege zomerochtenden van het Noorden tegen de achtergrond van de rivier én het gezelschap van fascinerende vrienden. Zo is het. Na mijn verblijf in Holland vestigde ik me in Madrid (Spanje) en ik kwam pas twee jaar later weer terug in Buenos Aires , voor vakantie….ik zei toch “altijd”? Al het materiaal dat ik in de collage gebruikt heb, komt van mijn familie, als een daad om Genoveva, Jose, en Valeria bij me te hebben, waar dan ook. De bovenste geheel omlijnde figuur staat symbool voor bagage. Die bevat een persoonlijke kern, draagt mijn gehele onderbewustzijn. Van daaruit maken delen in warme kleuren zich los die nou juist verwijzen naar die vier familietakken, dicht opeen door de gehechtheid van de liefde. Deze vormen blijken vrij streng ondanks het vreemde opvlammen, als reactie veronderstel ik op het aanpassen aan de nieuwe omstandigheden.”

Dit is het eerste schilderij wat Daniela maakte op de zolder van het huis van Jan Verhoeven in Woudrichem. Vanwege de expositie in de toren van Woudrichem had Jan met Daniela besproken welke van haar werken uit Jan’s collectie eventueel te koop waren. We maakte de afspraak dat als een van deze werken verkocht zou worden Jan een nieuw werk mocht uitkiezen. Er werd werk gekocht en Jan koos dit werk ervoor in de plaats. Een bijzondere wisseling! 

De werken van Daniela Presta zijn als het ware droomreizen door haar geest waarvan wij als beschouwer mee mogen genieten. Al kijkend kom je steeds meer tegen en ieder keer is de verrassing groot. Zelf zegt ze daarover: “Alle kunst is expressief- het werk, de auteur en de omgeving, waarin hij werkt. Maar ik wil een kunst, die ontroert d.m.v. plastische middelen die ontsnapping geven aan prikkels met een grote emotionele lading. Met de kleur als voornaamste partner open ik gebieden, ruimtes, schep ik werelden zowel immens als klein, waar ik mezelf uitnodig te leven iedere keer als ik dat wil, ze zijn van mij, het zijn mijn plekjes. En zoals ik me bezighoud met de aangename details van het doek, houd ik me ook bezig met zoeken in de bijzonderheden van mijn geschiedenis of beter gezegd in de bijzonderheden van de liefde in me.Ik ga naar haar toe, het liefdesinstinct verleidt me en ik ben er volledig trouw aan, geef me eraan over. Ik hou van schilderijen, observeren, schilderen, de kunst, de muziek, het mysterie, van veel mensen, ik hou ervan me te laten meeslepen door emoties en de zintuigen en hou van de hartstocht. En geloof niet dat ik je hiermee zeg, dat mijn ‘verstand’ dikwijls op de achtergrond blijft, het zijn echte veldslagen, die zich in mij afspelen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>