299. Carta No. 1, Daniela Presta  • Genre: Schilderi.
  • Afmetingen: 100 x 100.
  • Creatie: 2003, Spanje: Madrid.
  • Medium: Olieverf op linnen/doek.
  • Stijl: Abstract expressionisme.
  • Verworven: 2003 Koop.

Een schilderij met de titel: Brief Nr 1. “Ik aarzel niet om “Brieven aan een jonge dichter” van R.M.Rilke, en wel zijn brief nummer 1 er bij te nemen. Daarmee maak ik een einde aan een vlaag van verlegenheid en aan de uitputtingsslag van het pogen woorden te vinden om mijn werk te beschrijven. Parijs, 17 februari 1903″. Enige dagen geleden ontving ik uw brief. Ik wil u bedanken voor uw grote en liefdevolle vertrouwen. Ik zal het niet hebben over de stijl van uw gedichten, immers iedere bedoeling om kritiek te leveren is mij vreemd. Niets is ongeschikter om een kunstwerk te benaderen dan de kunstkritische terminologie; daar komen alleen maar allerlei misverstanden uit voort. De dingen zijn niet zo tastbaar en niet zo geschikt voor beschrijving als men ons wil doen geloven. Het merendeel van wat gebeurt is niet onder woorden te brengen, het speelt zich af in de ruimte waar nog nooit een woord is binnengedrongen. En kunstwerken zijn nog moeilijker verklaarbaar, zij zijn vol geheimen en hebben een duurzaam leven in tegenstelling tot het onze dat kortstondig is. …. “En als uit deze inkeer in zichzelf, uit dit ondergedompeld zijn in de eigen wereld, gedichten voortkomen, dan komt het niet in u op aan iemand te vragen of ze goed zijn, want u zult die gedichten ervaren als een kostbaar natuurlijk bezit, omdat het delen zijn van uw eigen leven. Een kunstwerk is goed als het uit noodzaak geboren wordt. In deze karakteristiek van zijn ontstaan ligt ook het oordeel besloten: er is geen ander”…. R.M.Rilke”.

Na haar wereldreis in 2001 ging Daniela niet terug naar Argentinië vanwege de slechte economisch situatie. Ze vestigde zich in Madrid. Ondanks het feit dat ze moest vechten om te overleven en woonde in minimale omstandigheden bleef ze schilderen. Tijdens een bezoek aan haar kocht ik dit werk vanwege de overtuigende wijze waarop Daniela haar talent blijft gebruiken.

De werken van Daniela Presta zijn als het ware droomreizen door haar geest waarvan wij als beschouwer mee mogen genieten. Al kijkend kom je steeds meer tegen en ieder keer is de verrassing groot..Zelf zegt ze daarover: “Alle kunst is expressief- het werk, de auteur en de omgeving, waarin hij werkt. Maar ik wil een kunst, die ontroert d.m.v. plastische middelen die ontsnapping geven aan prikkels met een grote emotionele lading. Met de kleur als voornaamste partner open ik gebieden, ruimtes, schep ik werelden zowel immens als klein, waar ik mezelf uitnodig te leven iedere keer als ik dat wil, ze zijn van mij, het zijn mijn plekjes. En zoals ik me bezighoud met de aangename details van het doek, houd ik me ook bezig met zoeken in de bijzonderheden van mijn geschiedenis of beter gezegd in de bijzonderheden van de liefde in me. Ik ga naar haar toe, het liefdesinstinct verleidt me en ik ben er volledig trouw aan, geef me eraan over. Ik houd van schilderijen, observeren, schilderen, de kunst, de muziek, het mysterie, van veel mensen, ik houd ervan me te laten meeslepen door emoties en de zintuigen en hou van de hartstocht. En geloof niet, dat ik je hiermee zeg dat mijn ‘verstand’ dikwijls op de achtergrond blijft, het zijn echte veldslagen, die zich in mij afspelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>