Karl Zerbe

In 1934, op 31 jarige leeftijd, vlucht Karl Zerbe, als een van Duitslands belangrijkste jonge kunstenaars, voor het Nazi regime weg uit Duitsland naar de Verenigde Staten. Zijn werk was reeds vertegenwoordigd in enkele belangrijke musea in Duitsland en hij had vele beurzen ontvangen om door Italië en Frankrijk te reizen en te schilderen. Terwijl in 1934 zijn werken in Duitsland vernietigd werden uit de musea (entartete Kunst) organiseerde het Busch-Reisinger Museum zijn eerste one-man show op de Harvard Universiteit inAmerika. Karl Zerbe werd in de VS een van de invloedrijkste expressionisten, als kunstenaar en als docent. In 1935 werd hij hoofddocent op de Boston Museum School. Als docent ontwikkelde hij zich tot een technisch expert in het gebruik van methoden en technieken om te schilderen. Hij gebruikte de zeggingskracht van de materiaal zelf. Om met Marshall McLuhan te spreken ‘the medium is the message’ Terwijl in de abstract expressionisten vanaf de jaren ’40 met hun emotionele en directe schilderstijl de leidende positie in de wereld veroverden bleef Karl Zerbe zijn eigen expressionistisch stijl trouw. Door zijn positie als docent beinvloedde hij een hele generatie schilders. Dit leidde tot de stroming Boston Expressionisme. De Boston expressionisten waren van mening dat het volledig verwijderen van de figuratie uit een schilderij de menselijkheid, warmte en zeggingskracht van de schilderkunst zou aantasten. Velen waren hen waren opgeleid als tekenaar, het waren vakmensen, meestertekenaars. Ze waren niet bereid om het onbekende pad te volgen waar, esthetisch gezien, het vakmanschap van tekenen niet langer belangrijk leek.


Biografie Karl Zerbe


Karl Zerbe DFuitsland (1903-1972). Woonde en werkte in: USA.


foto: encaustic (nog toevoegen)
Als docent werd Karl Zerbe geconfronteerd met de noodzaak aan studenten uit teleggen en te demonstreren hoe je tot een beeld komt. Het leidde tot een zoektocht naar nieuwe materialen en methoden en technieken die hem in staat stelde snel te werken en lagen te creëren zonder te hoeven wachten op de langzaam drogende olieverf. Rond 1939 vond Zerbe deze techniek in de eeuwenoude bijna vergeten techniek van schilderen in was: encaustic (600 B.C). Men smolt bijenwas, deed er bepaalde ingrediënten en pigmenten in en de wasverf was gereed voor gebruik. Men gebruikte warme spatels (paletmessen) om de was aan te brengen. Tegenwoordig gebruikt men elektrische  warmtebronnen om de was te smelten.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>