Charles Bézie

Bézie is geboren in 1934 in Varades (Loire Athantique) France. Hij zette de tratditie voort van het onstructivisme dat begon een de vroeg 20e eeuw. Hij exposeerde door geheel Europa en Japan.Bézie is  veel verschuldigd aan  Malevich, Mondrian en andere vroege abstract - constructivistisch kunstenaars. Gedurende de jaren 70 beperkte hij de kleuren in zijn werken vooral tot  zwart, wit en rood,ook beperkte hij zichzelf tot verticale- en horizontale  vlakken gekruist met schuine vlakken en lijnen.

Temidden van de tegenwoordige  kunsttrends die elkaar in snel tempo opvolgen gaat de geometrisch / constructivistische werkende kunstenaar onverstoorbaar zijn eigen weg. Het is een stroming waarin Bézie zich, na tien jaar experimenteren, herkende. Bézie koos voor de abstractie omdat het werken maar de zichtbare werkelijkheid hem teveel beperkte en afleidde. Ook in het dagelijkse leven zoekt hij het sobere bestaan, ontdaan van overbodige ballast, alleen het wezenlijke is van belang.


Klik op: Tekstbiografie.   CV Charles Bezie.


Charles Bezie, Varades (Loire Athantique) Frankrijk (1934).


Media: E-Mail: charles.bezie@orange.fr .     Website: www.charles-bezie.fr.  • Catalogusnummer: 166.
  • Titel: 797.
  • Schilderij.
  • Afmetingen: 20 x 22 cm.
  • Creatie: 1993.
  • Medium: Olieverf, linnen/doek.
  • Stijl: Geometrische abstractie.
  • Verwerving: Koop in 2003.

Lijnen, banen en banden worden als het ware over, onder en op elkaar geweven volgens een vooraf uitgedachte werkwijze. Hierdoor ontstaat, alleen maar met gebruikmaking van verf, een reliëf van vlakken die hoger en minder hoog zijn al naar gelang het aantal verflagen. ”In de eerste jaren van mijn geometrische periode waren de lijnen heel precies met een trekpen getekend. Sinds 1981 is de lijn verbreed tot een baan die ik maak door de verf met een mes aan te brengen tussen twee evenwijdig aangebrachte stroken tape (die later weer verwijderd worden). Na het drogen word de werkwijze herhaald in andere richtingen en tenslotte wordt baan voor baan met behulp van een platte borstel structuur aangebracht om de reflectie van het licht zo optimaal mogelijk te laten zijn”

Op de Art Rotterdam liep ik bij Galerie de Vierde Dimensie de stand binnen. Vrijwel direct werd mij oog getrokken door dit kleine werk van Bezie. Het had voor mij eenzelfde overtuigingskracht als een werk van 300 x600 cm van Erik van der Grijn. Het moest dan ook direct mee naar huis. Muziek Net als Bach een componist was die met wiskundige principes intuïtief werkt is Bezie een geometrische kunstenaar die strenge theoretische principes hanteert maar tegelijk ook zich laat leiden door zijn intutie. Zelf zegt hij daarover: “Ik zie dat de baan aldoor breder is geworden en het oppervlak in bezit neemt, en dat dat bijna buiten mij om gebeurd. Hiermee is aangetoond dat buiten het vooraf door mij uitgedacht plan voor een schilderij er ook een verborgen aandeel is dat intuïtief en onbewust is ontstaan en dan men pas ontdenkt wanneer men na een lange periode weer naar het werk kijk. Al heb ik in bepaalde periode een bepaald systeem gebruikt dan is het toch heel vaak het resultaat van intuïtie”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>