Jaap Egmond


Jaap Egmond volgt in Amsterdam de opleiding tot tekenleraar en bovendien voltooit hij een muziekstudie aan het conservatorium. Daarna is hij meer dan dertig jaar werkzaam in het onderwijs. Eerst enkele jaren aan de eerste vijfjarige hbs, later aan de Bouman academie, de toenmalige pedagogische academie. Hij is een bevlogen docent die zijn leerlingen kennis laat maken met kunstbeschouwing en met vrije expressie door tekenen en schilderen. Daarnaast is hij op nog veel andere terreinen actief: muziek, toneel en politiek. Al tijdens zijn onderwijsloopbaan begint Jaap Egmond met het maken van papierreliefs. Hij heeft dan ook zijn eerste exposities, maar pas na zijn pensionering wijdt hij zich volledig aan de kunst, de abstracte kunst. Zijn oeuvre begint bij papierreliëfs, daarna gaat hij reliëfs en beelden maken in zowel roestvrijstaal als plexiglas. In dit werk komen geen kleuren voor, behalve dan de kleurweerspiegelingen in het roestvrij staal. Pas in de laatste fase van zijn kunstenaarschap gaat Jaap Egmond schilderen en kleur gebruiken.

Jaap Egmond had een natuurlijk talent voor figuratief tekenen. Dat blijkt heel duidelijk uit de tekeningen uit zijn academietijd (1930-1934). Daarop staat vaak vermeld het nummer van de klas waarin hij zat en hoelang hij aan een tekening had gewerkt.  Na zijn academietijd heeft hij nooit meer figuratieve tekeningen gemaakt en zich gewijd aan de abstractie. Dat is een bewuste keuze: “Structuren laten vrijheid voor de eigen creativiteit. Afgeronde vormen doen dat niet. Alle herhaling van vormen uit de herkenbare wereld (…): landschappen, stillevens, portretten, laten doorgaans maar één mogelijkheid tot interpretatie. Kunst van deze tijd wil ruimte geven.” De geometrische abstractie is voor Jaap Egmond de manier om de werkelijkheid te verbeelden.

Tekening klas IIIBa van de akademie (Nog opzoeken)


Klik op: Tekstbiografie. Audiobiografie. CV Jaap EgmondTekst van Jaap Egmond.


Jaap Egmond. Nederland  (1913 – 1997)


Media: jaap@egmondatelier.nl www.jaapegmond.nl. www.egmondatelier.nl.049 foto zoek
(1114618407)
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>