Martien de Voigt – Een persoonlijke observatie


Vorige pagina Inhoudopgave Volgende pagina


De collectie van Jan Verhoeven weerspiegelt het ‘Abstracte Denken’ van de collectioneur: helder, integer, spiritueel, intuïtief en fundamenteel met accent op essenties. Het is een indrukwekkende stolling van gevoelige emotie naar een rationele visualisatie. Je omgeven met de producten van dit sublimatieproces is het verrijken van je leven en je voortdurend confronteren met de spannende zoektocht naar de wortels van je bestaan en naar de essenties van je ontwikkeling. Daarbij maak je telkens weer keuzen, waarbij die van Jan Verhoeven puur op gevoel en intuïtie berusten. De collectie is gevoelig en intuïtief waarmee tevens een essentie achter de oppervlakte wordt geraakt die je verblijdt, verrast en vragen stelt over de aard van je eigen existentie.
Op een zonnige dag, gezeten op het terras van restaurant het ‘Oude Raedthuys’ te Woudrichem, stond de deur open van het pand Hoogstraat 41. Mijn vrouw en ik meenden kunstwerken te ontwaren van Schoonhoven en van andere voor ons onbereikbare grootmeesters. Onze harten klopten sneller en we vroegen ons af welke idealist zich hier wel gevestigd kon hebben in dit pittoreske stadje van vissers en zeilers.
Later konden wij het pand officieel bezoeken in het kader van het Symposion Gorinchem 2005. We werden door gastheer Jan rondgeleid, maar zijn verhalen gingen verloren door de vlinders die vanuit onze buik rondfladderden. Dat vermeende werk van Schoonhoven bleek een Jaap Egmond te zijn met een witte verstilling van vierkant en rechthoek. Een onwaarschijnlijke film ontrolde zich voor onze ogen daar aan de oevers van Maas en Waal met sterke accenten op geometrische abstractie. De beroemde Amerikaan Nasos Daphnis met helle Helleense kleuren gecomprimeerd tot Mondriaanse vlakken en lijnen. Geometrische ruimtelijke ordeningen werden door Mark Verstockt geprojecteerd op het platte vlak, terwijl Gilbert Decock vierkanten liet kantelen tot subtiele lijnpatronen. Ger de Joode varieerde met speels gemak tussen witte en grijze vierkantjes naar spontaan wentelende kleurbanen. We werden dusdanig gegrepen dat we nu ook een werk van Ger de Joode aan onze eigen collectie hebben toegevoegd. Uit de talrijke boeken bleek dat ook het stoere schilderen niet ontbrak, van pioniers zoals Ernest Briggs en Seymour Boardman. Het bleek slechts een uiterst bescheiden greep te zijn uit een collectie die vele honderden topstukken omvat.
Kwamen we binnen met vlinders in de buik, we gingen heen met vlinders in het hoofd. Deze collectie verdooft, verrast, verwondert en inspireert. Een kunst die de diepste essenties van ons wezen beroert verlicht het pad van hen die geleerd hebben zich open te stellen voor de opwellingen van hun zuivere gevoelens om heldere keuzes te maken van het visuele naar het spirituele. De collectie van Jan Verhoeven is hierin trefzeker.

Prof. dr. M.J.A. de Voigt is emeritus Hoogleraar Technische Universiteit Eindhoven Research & onderwijs Natuurkunde; kernfysische technieken, medische toepassingen. Hij was voorzitter van het Symposion Gorinchem 2005


Vorige pagina Inhoudopgave Volgende pagina


Comments are closed.