Reacties op de collectie Jan Verhoeven


Deskundigen aan het woord

Prof. dr. Evert van Uitert, emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteiten van Amsterdam en Utrecht. Artikel Con Amore: Naoorlogse abstracte kunst uit de collectie Jan Verhoeven. Gepubliceerd in het huisorgaan van Het Mondriaanhuis in Amersfoort ter gelegenheid van de tentoonstelling in het Mondriaanhuis in 2006 van 85 schilderijen uit de collectie Jan Verhoeven. Daarna opgenomen in het boek: Tussen ratio en intuïtie, reacties op abstracte kunst – pagina 34 tot 51.


Prof. dr. Errit van der Velde, emeritus professor Wijsbegeerte aan de Universiteit van Twente en aan Theologische Universiteit in Kampen. Artikel Abstractie en Expressie: Enkele overwegingen over filosofie en abstracte kunst in het boek Tussen ratio en intuïtie, reacties op abstracte kunst – pagina 164 tot 171. Gebaseerd op abstracte schilderijen uit de collectie Jan Verhoeven en geschreven in het kader van de publicatie Perspectieven waarin een filosofisch perspectief gegeven wordt op  de activiteiten van de Yellow Fellow. Verschijnt in 2012


Drs. Caroline van de Linden, programmamaker voor De Baak, innovatiecentrum en management opleidingen voor VNO-NCW in Noordwijk, Driebergen en Amsterdam. Thesis over Aesthetic Intelligence voor de Insead in Fontainebleau (het “Europese Harvard”) die met Magna Cum Laude werd gewaardeerd in november 2008 en geschreven is in samenwerking met Stichting Yellow Fellow  en gebaseerd op de collectie Jan Verhoeven


Drs. Diana Wind is directeur van het sinds april 2006 gerenoveerde Schiedams Stedelijk Museum, ze is bestuurslid van de Stichting Yellow Fellow (collectie Jan Verhoeven). In 1998 opende Diana Wind de eerste openbare expositie van de collectie van Jan Verhoeven Abstract 1950 – 2000 in het stroomhuis in Neerrijnen. Bij deze gelegenheid maakte ze kennis met Seymour Boardman en Nassos Daphnis.


Drs. Eva Kleeman, directeur van het Mondriaanhuis te Amersfoort, museum voor concrete (geometrisch abstracte) kunst. Zij was medewerker van het Getty Museum in Los Angeles, het National Museum in Washington en van diverse grote Nederlandse musea. Heeft op eigen initiatief in de zomer van 2006 een museumvullende tentoonstelling gemaakt uit de collectie Jan Verhoeven. “Wat mij in Jan’s verzameling vooral is bijgebleven zijn de werken van Seymour Boardman. Ik ben er van overtuigd dat deze kunstenaar behoort tot de klassiekers die het verdienen om groot en groots in de aandacht te komen. Zijn expressieve kleurrijke werk emotioneert me onuitsprekelijk. Het werk is voor mij sterker dan dat van Rothko en veel subtieler van kleur. Een absolute vondst”.

Drs. Eva Kleeman op 24 september 2011 bij een bezoek aan de tentoonstelling van 60 door de weduwe, Ms.Marta E. Miguens, geschonken werken van Seymour Boardman: “Seymour Boardman is een lyrisch abstract schilder, die met een enkele penseelstreek weet te raken. Zijn gebaren zijn minimaal maar zeer effectief. Boardman is niet van het grote gebaar of de symfonie. Sommige van zijn werken zijn als subtiele jazzimprovisaties. Deze 60 werken zijn een goede aanvulling op je collectie”.


Robert Ryman, New York, is een wereldwijd bekende en succesvolle abstract werkende  kunstenaar, hij  is lid van het Comité van Aanbeveling van Stichting Yellow Fellow. Robert Ryman beoordeelt Seymour Boardman  de meeste onderschatte Amerikaanse kunstenaar van de 20ste eeuw. Boardman is met ruim 90 schilderijen vertegenwoordigd in de collectie.


Hilton Kramer was 15 jaar lang kunstcriticus van de New York Times en jarenlang uitgever en hoofdredacteur van The New Criterion, een cultureel New York’s maandblad. Hilton Kramer was tot zijn door in 2012 Lid van het Comité van Aanbeveling. Groot bewonderaar van Nassos Daphnis.


Lambert Tegenbosch was 25 jaar lang een gevreesd kunstcriticus van de Volkskrant en daarna 25 jaar lang adviseur grote kunstaankopen in zijn galerie Tegenbosch. Lambert is  lid van het Comité van Aanbeveling van Stichting Yellow Fellow. Hij zei na de aankoop van The Couple van Ernest Briggs: ‘Je hebt een meesterwerk gekocht Jan’.


Nassos Daphnis werd in New York jarenlang vertegenwoordigd door Leo Castelli. Hij kreeg 35 solo-tentoonstellingen gedurende het 40-jarig bestaan van deze meest bekende galerie in de wereld van de moderne kunst. Nassos Daphnis is met zeven werken vertegenwoordigd in de collectie  van Jan Verhoeven.


Herbert Vogel is een  internationaal bekende New Yorkse verzamelaar. Hij zei over een van de werken van Briggs uit de collectie van Jan Verhoeven: “Should be worth a million”. Ernest Brigg, met vijf werken vertegenwoordigd in de verzameling Jan Verhoeven, exposeerde al in 1956 in het Museum of Modern Art in New York. Beschreven in het standaardwerk van Irving Sandler ‘The New York School’.


Art News noemt in een lovend artikel in oktober 1999 drie kunstenaars uit de collectie Jan Verhoeven bij naam en geeft hen de kwalificatie ‘museum quality works’. In het projectboek: Museum Yellow Fellow, abstract art – abstract thought, staat in appendix A: Responses to the permanent collection: Reviews and critiques op de bladzijden 41 tot 57. Vele critici uit de USA, Ierland en België over de kunstenaars die in de collectie vertegenwoordigd zijn.


Curatoren van het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Stedelijk Museum in Schiedam en onafhankelijke Nederlandse curatoren waaronder Fred Wagemans, Ankie de Jongh-Vermeulen en Jan Hein Sassen  hebben openingengedaan van één van de vele tentoonstellingen die georganiseerd zijn door Stichting Yellow Fellow.


Een lovend artikel van twee pagina’s van Helen Levin, kunstrecensent in New York, over de collectie en de bedoelingen van Yellow Fellow in New York Arts  in het december nummer van 2005.


Een artikel van acht pagina’s in het tweemaandelijkse tijdschrift ORIGINE, “het kunst, antiek & design tijdschrift met inhoud” van december 2009. Interview door I. Slootweg, kunsthistoricus: “Jan Verhoeven heeft een schitterende, ongelooflijk spannende collectie aangelegd”.


 

 

Comments are closed.