In de veiling nemen

Op 1 juli 2012 vond tijdens het event Halen&Brengen een veiling plaats van de nieuwe kunstwerken van de de Genesis van de vorm. Een veiling van één vraag die tot vele antwoorden heeft geleid. Die vraag was: maak een tekening over de basisvormen van de geometrie: cirkel, driehoek, vierkant in het kader van de voortzetting van de serie tekeningen De Genesis van de vorm.

Paulien Lethen (nog 3 verschillende uitvoeringen te koop)
z.t., acrylverf op Japans moerbeipapier, 30 x 30 cm, juni 2012. Veilingvoorwaarde: minimumprijs €300. Al bijna vijftien jaar runt de Nederlandse Paulien Lethen in de wijk Williamsburg in Brooklyn een tentoonstellingsruimte die net iets groter is dan de oppervlakte van een tweepersoonsbed. Galerie Holland Tunnel is gevestigd in een houten tuinhuisje in Lethens achtertuin. Paulien Lethen wilde een alternatief bieden voor de ‘elitaire’ galeries van Manhattan.

 

Monique Kwist ( twee exemplaren verkocht, nog twee beschikbaar)
Vanaf een begin, tekening, 30 x 30, 2012. Veiligvoorwaarde: minimumprijs: €250, meeropbrengst voor YFiL. Volgens Monique Kwist is het een belangrijke menselijke behoefte om te kunnen bewegen of dwalen in een ruimte. Ze stelt dat dit verplaatsen misschien niet eens fysiek noodzakelijk is, maar dat in de beleving van de gebouwde omgeving een essentiële rol is weggelegd voor de persoonlijke verbeeldingskracht. Er zijn vier tekeningen beschikbaar.

 

Marco van Trigt (verkocht)
z.t. rvs geslepen, 30 x 30 cm, 2012. Veilingvoorwaarde: minimumprijs: €225, meeropbrengst voor YFiL. Marco van trigt is conceptueel vormgever en heeft zijn opleiding gevolgd aan het Nimeto te Utrecht en de Design Academy te Eindhoven. Zijn focus is het creeeren van concepten en daardoor is hij breed georiënteerd. In samenwerking met verschillende producenten en afnemers probeert Marco te fungeren als filter en bedenker van oplossingen op het gebied van vormgeving en innovatie.

 


Sanne Bruggink (verkocht)
Tweet II, Inkt, blinddruk (BKF Rives 270 grams papier) 30 x 30 cm, 2012.  Veilingvoorwaarde: minimumprijs: €300, waarvan 60% voor de kunstenaar en 40% voor YFiL. De werken die ik maak, ontstaan vanuit de fascinatie om met minimale en soms zelfs elkaar tegenwerkende middelen een sterke suggestie van ruimtelijkheid te creëren. De toeschouwer raakt in verwarring; tot hoever gaat de illusie? In hoeverre kan hij zijn eigen waarneming vertrouwen?

 

Tineke Porck (verkocht)
z.t. tekening/monoprint, 40 x 40 cm, 2002. Veilingvoorwaarde: minimumprijs: €350, waarvan 20% voor YFiL.Tineke Porck is een kunstenaar die zich in haar werk beperkt tot een minimaal gebruik van vorm en kleur en  zich richt op de essentie. De werken refereren niet aan een zichtbare werkelijkheid, noch dragen ze een verklarende titel.Elementen van verbinding worden weergegeven in de meest basale vormen, de punt, de lijn, het vlak.

 

 

Willem Kloppers (nog te koop)
z.t. tekening (4 stuks los ingelijst, 6 is constante) 20 x 20 cm. Veilingvoorwaarde: minimumprijs: €400, meeropbrengst voor YFiL.   Deze tekeningen zijn gebaseerd aritmetische kwartijen als deel van arimetrische sonnetten, de poezie van 4-regelige strofen met cijfers en getallen en de uiteindelijke kwatrijnobjecten,

 

 

Yarre Stooker (verkocht)
Vitruvian Y 01 (front), foto, potlood, millimeterpapier, 30 x 30 cm, 2012. Er is ook een Vitruvian Y 02 (back) beschikbaar. Veilingvoorwaarde: minimumprijs €250, waarvan 60% voor de kunstenaar en 40% voor YFiL.
Beeldend kunstenaar Yarre Stooker volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch. Sindsdien werkt hij voornamelijk met video/projectie en performance. In zijn ruimtelijke installaties voert hij handelingen uit die vaak verwijzen naar sport en spel. Hij presenteerde werk voor o.a. het Jan Cunen Museum in Oss en het NewXRD’s festival in Capetown, Zuid-Afrika.

 

Peter Geerts (nog vier verschillende versies te koop)
z.t., acryl, potood, inkt,  2012. Veilingvoorwaarde: minimumprijs niet bepaald opbrengst van 1 werk volledig voor YFiL.  Statement: vier ( 1, 2, 3, 4) variaties uit een onuitputtelijke reeks composities van een oneindig geheel”. Centraal in het werk van Peter Geerts staan de waarneming van de werkelijkheid en de schilderkunst. De waarneming van de werkelijkheid vat hij op als een voortdurend variabele interactie tussen subject en object. In de schilderkunstige verbeelding van deze interactie poogt hij te komen tot een vormgeving van de totaliteit van deze waarneming van de werkelijkheid. De abstracte schilderkunst geeft de mogelijkheid om de concrete beeldelementen vorm te geven, zonder deze een vooropgezette beperkende betekenis mee te geven.

 

Enric Adsera Riba (nog te koop)
Llum, 2012. Enric Adserà Riba is een veelzijdig kunstenaar. Dit uit zich niet alleen in de verschillende technieken, maar zeker ook in de toepassing van deze technieken. Grafiek past Enric niet op de traditionele wijze toe, maar voegt daar eigen vindingen aan toe.  De panelen die Enric Adsera Riba maakt, hebben een eigen gezicht. Een bekend kunsthistoricus heeft eens gezegd dat Enric geen deel uit maakt van een stroming, maar er zelf een is.

 

 

Tonneke Sengers (nog te koop)
MAKE ME 04/08, inkt op papier, 30 x 30 cm, 2012. Veilingvoorwaarde:  minimumprijs €300, meeropbrengst voor YFiL
Toelichting: “Ik heb gekozen om het vierkant (30 x 30), driehoek en cirkel op te nemen in het werk. Dat daagt me namelijk uit om weer eens wat anders te maken. Maar het viel me niet mee!”

 

 

Roland de Jong Orlando (nog te koop)
Fibonacci Swing, potlood en inkt op aquarelpapier, 24 x 26 cm 2012. Veilingvoorwaarde: Minimumprijs: € 180, waarvan 60% voor de kunstenaar en 40% voor YFiL. Roland de Jong Orlando gaat uit van de oervormen: cirkel, driehoek, vierkant en hun ruimtelijke equivalenten. Zijn werk is geometrisch abstract of concreet. Bij het ontwerpen van de sculpturen is het beeldend principe al duidelijk aanwezig in de material-keuze: meestal gaat het om rond of vierkant profile in hout, staal of brons. Dat materiaal wordt ver-deeld in enkele basiselementen waar-mee het spel kan beginnen van combineren, organiseren en manipuleren.

 

 Andre van Lier (verkocht)
Hexametrische vouwwlijnen systeem, bladgoud, pakkarton, 40 x 40 cm, 2012. Veilingvoorwaarde: minimumprijs: €190, meeropbrengst voor YFiL. Voor architect, vormgever en beeldend kunstenaar André van Lier is de vorm, en in het bijzonder de geometrische vorm, het uitgangspunt van zijn werk. Het gaat om concrete kunst, kunst, die niet verwijst naar enige vorm van werkelijkheid. Wiskundige vormen als driehoek ,vierkant, rechthoek, cirkel en ellips spelen daarbij een rol.

 

Ger de Joode (verkocht)
VDC2, tekening, 30 x 30 cm, 2012. Veilingvoorwaarde: minimumprijs €200 euro, meeropbrengst voor YFiL. Het werk van Ger de Joode kenmerkt zich door het gebruik van geometrische middelen, veelal in combinatie met een reeksmatig kleurgebruik. Zijn inspiratiebron is de natuur, althans de wetmatigheden die hij daarin ontdekt. Er is in het werk van Ger de Joode geen enkele verwijzing naar iets dat zich buiten het werk bevindt. Het werk bestaat zoals elk concreet object in de werkelijkheid bestaat.

 

 

Ruth van Veenen (verkocht)
z.t. print op fabriano papier, 29 x 29 cm, 2012. Veilingvoorwaarde: minimumprijs €95 euro, meeropbrengst voor YFiL. Statement:  ”De computer speelt een centrale rol in de wordingsgeschiedenis van mijn werk. Van google tot pixel, van documentatie tot fotoshoppen: de Imac is voor mij een rode draad – zowel instrument als inspiratiebron. Hij biedt een blik op de wereld van informatie en informatica, brengt me op ideeën, toont me vakgenoten en biedt me digitale technieken die ik gebruik en door laat werken in mijn schilderwerk.”

 

 

Tilleke Schwarz (verkocht)
z.t., geborduurd, 30 x 30 cm. Veilingvoorwaarden: de koper laat weten waar het terecht komt mag een aardige attentie voor Tilleke verzinnen (bloemetje, boek, etentje o.i.d). Minimum opbrengst niet bepaald, de opbrengt gaat naar YFiL. Het garen heb ik gekregen van Ilaria Marghutti uit Italië. We hebben catalogi geruild en haar boekje had ze verpakt in een lapje en omwikkeld met het rode wollen garen. Ik heb de gewoonte om dat soort cadeautjes te gebruiken voor waar ik op dat moment mee bezig ben. De lap was te klein voor je opdracht, daarom heb ik mooi kerklinnen gebruikt en het garen is wel gebruikt.” . 

 

Anneke Klein Kranenbarg (nog te koop)
z.t., semi transparant plexiglas, draad 25 x 25 x 0,3 cm 2012. Een tekening met draad uit de serie ‘Twee Driehoeken’. Veilingvoorwaarde: minimumprijs €300, meeropbrengst voor YFiL.
Anneke Klein Kranenbarg maakt werk waarin kijken centraal staat. Kijken is zo primair, dat visuele waarneming zo vanzelfsprekend kan zijn, dat de mens zich er niet meer bewust van is. Die vanzelfsprekendheid wil Anneke Klein Kranenbarg in haar werk doorbreken. In haar constructies onderzoekt zij basisvormen.

 

Henk van Putten (verkocht)
Elipsen, tekening, 30 x 30 cm, 2012 Veilingvoorwaarde: minimumopbrengst is niet bepaald, de volledige opbrengst gaat naar YFiL.
Henk van Putten is met twee beelden vertegenwoordigd in de YF colletie.
Hij is een beeldhouwer die niet alleen zijn beelden bedenkt maar ook alle technische aspecten ervan zelf uitvoert. Het resultaat is altijd een technisch perfect zuiver afgewerkt eindresultaat. In de beginperiode waren zijn beelden vrijwel steeds massieve vormen in hout, steen of metaal.

 

Liza Kopec (een verkocht, nog een exemplaar te koop)
z.t, tekening, 25 x 25 cm, 2012. Uit een serie tekeningen waarin de cirkel centraal staat. Veilingvoorwaarde: minimumprijs €100 euro, van de gerealiseerde opbrengst gaat 50% naar YFiL.
Eliza Kopec is met een werk vertegenwoordigd in de YF collectie. Ze wil een universeel ‘beeld’ maken. Ze kiest voor geometrische beeldtaal omdat deze zekere objectiviteit bezit en geen (weinig) associaties met de zichtbare werkelijkheid oproept. En, boven alles, streeft ze naar schoonheid .

 

Eef de Graaf (verkocht)
Ritmische opbouw, reliëfdruk 30 x 30 cm 3e prent, oplage 10 , 2012. Veilingvoorwaarde: minimumprijs €150, opbrengst komt volledig ten goede aan YFiL. Eef de Graaf  rekent zichzelf tot de 2e generatie constructivisten, een stroming in de beeldende kunst waarbij met beeldmiddelen zo wordt gecomponeerd, dat er een beeldvorming ontstaat van grote eenvoud, zuiverheid en harmonie. Ik gebruik  de onpersoonlijke middelen: lijnen, geome-trische vormen, zwart, wit en de primaire kleuren. Dit leidt tot een abstracte beeldtaal, die het mogelijk maakt de meest “zuivere” beelding weer te geven van het universele.

 


Rinus van den Berg, Industrial & Architectural Designer
Een 3D cad model van een piramide, een bol en kubus met een centraal middelpunt en verschaald in 4 maten (30-60-90-120 units), wordt op A4 of A3  laten afdrukken op glossy papier. Veilingvoorwaarde: wordt niet geveild maar als eerbetoon aan Mark Verstockt aan de bestaande serie toegevoegd.

 

 

Apostolis Zolotakis (nog te koop)
z.t., potlood op papier 16 x 16 cm, 2012. Veilingvoorwaarde: minimumopbrengst €70, meeropbrengst voor YFiL.
Zolotakis was born in 1963 in Athens. In 1983 he began his studies at the Minerva Art Academy in Groningen – Holland. In 1988 he graduated in graphical design and photography and in 1990 in computer graphics, silkscreen and painting. In 1990 – 1991 he worked as ‘artist in residence’ at SCAN (the former National Institute for computer graphics, animation and multi media).

 

 

Frans Vendel (nog te koop)
z.t., tekening, 30 x 30 cm, 2012. Veilingvoorwaarde: minimumprijs: € 200, van de opbrengst is 50 % voor YFiL. Statement:’In mijn dagelijkse omgeving wordt ik regelmatig geconfronteerd met het feit dat men wel kijkt maar niets ziet. Kijken is het beeld dat op het netvlies valt, zien is dit beeld met de geest doorgronden. Waarschijnlijk komt dit door de enorme hoeveelheid beeld materiaal die de moderne mens als hapklare brokken krijgt voorgeschoteld.’

 

 

Frans Vendel (verkocht)
z.t., tekening, 30 x 30 cm, 2012. Veilingvoorwaarde: minimumprijs: € 200, van de opbrengst is 50 % voor YFiL. Statement: ’In mijn dagelijkse omgeving wordt ik regelmatig geconfronteerd met het feit dat men wel kijkt maar niets ziet. Kijken is het beeld dat op het netvlies valt, zien is dit beeld met de geest doorgronden. Waarschijnlijk komt dit door de enorme hoeveelheid beeld materiaal die de moderne mens als hapklare brokken krijgt voorgeschoteld.’

 

 

Apostolis Zolotakis (nog te koop)
z.t, potlood op papier, 16 x 16 cm, 2012.  Veilingvoorwaarde: minimumopbrengst €70, meeropbrengst voor YFiL.
Zolotakis was born in 1963 in Athens. In 1983 he began his studies at the Minerva Art Academy in Groningen – Holland. In 1988 he graduated in graphical design and photography and in 1990 in computer graphics, silkscreen and painting. In 1990 – 1991 he worked as ‘artist in residence’ at SCAN (the former National Institute for computer graphics, animation and multi media).

 

 

Frans Daels
Situatie voor een landschap, houtskooltekening, 30 x 30 cm. Uit een serie tekeningen die ‘vingeroefeningen’ zijn voor beeldende ingrepen in een landschap. Veilingvoorwaarde: minimuumprijs €350, meeropbrengst voor YFiL. Frans Daels is een geëngageerde kunstenaar die zijn publiek via een kleine omweg en toch direct zijn boodschap wil meedelen. Hij neemt een no nonsens standpunt in en doet dat wat hij vindt dat hij moet doen. Naast kritiek zit er ook heel wat poëzie in zijn werk.

 

 

René van den Bos (verkocht)
Inside outside nr 21, 30 x 30 cm, aquarelverf op papier. Veilingvoorwaarde:  minimumprijs €400, meeropbrengst voor YFiL.
Gesneden rasterconstructie waarbij de lijnen in 3 stappen roteren om een punt. De verschuiving van de lijn visualiseert een wave-beweging, een optische trilling dat in mijn schilderijen ook als uitgangspunt wordt gebruikt. De titel ‘Inside/Outside’ verwijst steeds naar het hoogste licht en het diepste donker.

 

 

Rity Jansen Heijtmajer (verkocht)
z.t., 30×30 cm, acrylverf op papier (600 g Arches aquarelpapier). Veilingvoorwaarde: minimumprijs: € 175 meeropbrengst voor YFiL Rity Jansen Heijtmajer kiest meestal voor een vierkant beeldformaat voor haarcomposities bestaande uit geometrische kleurvlakken en vormelementen. Zijheeft maar weinig beeldende vormmiddelen en een gereduceerd kleurenpaletnodig: ze deelt een vierkant in tweeën of vieren, ze spiegelt de driehoek langs een as of punt, ze verkleint stapsgewijs een rechthoek tot vierkant en ze gebruikt complementaire kleuren of nuances daarvan binnen één kleur.

 

 


Guido Winkler (verkocht)
z.t., print, 1 uit 5, 30x30cm. Veilingvoorwaarde: minimumprijs niet bepaald, opbrengst tot €100 volledig voor YFiL, opbrengst meer dan €100 50% voor de kunstenaar en 50% YFiL.
Statement 2005: “Everything I make starts with a sense of wonder about the difference between physical and visual space. It’s about reality and perception, interpretation and misinterpretation, about knowledge, conscience, and the lack of it. The work is always space-related.

 

 

Johan Claassen (verkocht)
Windcirkel, aeolografie, door de wind getekende tekening op 11 en 12 juni 2012, 32 x 22 cm, 2012. Veilingvoorwaarde: minimumprijs €250, meeropbrengst voor YFiL.
Het werk van Johan Claassen bezit een menging van melancholie en humor, een sterk associatief karakter. Vaak gaat het over over menselijke werkzaamheid in de natuur, de liefde en alledaags geluk, maar eigenlijk gaat het over alles. In zijn beelden en wandbeelden worden verschillende disciplines als vanzelfsprekend tot een geheel gemaakt, waarbij ook taal, titels en teksten een rol spelen.
In zijn boek AEOLOS (2009) verhaalt Johan Claassen over alles wat hem beweegt.

 

 

Dorien Melis (verkocht)
Yellow Fellow, collage, 40 x 25 cm 2011/2012. Veilingvoorwaarde: minimumprijs €250, meeropbrengst voor YFiL.
Dorien Melis schildert en tekent op uiteenlopende materialen.Hoewel haar werk abstract oogt is altijd een verbondenheid met de natuur voelbaar: de natuur in haar directe omgeving of elders. Geploegde akkers, stoppelige maisvelden, palen ‘op rij’ benodigd voor land- en tuinbouw, de sterrenhemel, eerste sneeuwval, vogelzang, de windruis van het bos.Ook muziek is een terugkerend thema, verbeeld in partituurachtige werken, ’as written’, repeterend/ritmisch belijnd.

 

 

 

Jan Doms (verkocht)
Genesis van de Vorm, aquarel op rijstpapier, 30 x 30 cm, 2012. Veilingvoorwaarde: minimumprijs niet bepaald, opbrengst volledig voor YFiL.
Jan Doms studeerde ruimtelijk constructief beeldhouwen aan de Academie Tilburg.  In 1978 begon Jan Doms met grootschalige performances waarin zijn bewegende sculpturen van staal in de architectonische en landschappelijke ruimte een centrale rol vervulden. Nadien combineerde hij staal met glas en veroverde met de ‘De Maatschap internationaal’ podia, musea en bijzondere locaties in Nederland, België en Duitsland.

 

 

Mark Kramer (verkocht)
z.t., papier, 31 x 23 cm. 2012. Veilingvoorwaarde: minimumprijs €300, meeropbrengst voor YFiL.Statement  2011:“All my work originates from an inner need to define Emptiness. I mean this quite literally, in an architectural way; to create empty spaces to emphasize the ever-present emptiness in space, but also, perhaps more importantly, as an immaterial need for emptiness to bring man back to his most fragile status. Stemming from an inner need for silence, to create structure, order, and lightness even my way of work reflects this. Like a monk, in solitude, continuously working. Drilling small holes in paper, wood or other materials like the monks in the monastery painted/wrote their books.”

 

 

Ger de Joode (verkocht)
VDC1, tekening, 30 x 30 cm, 2012. Veilingvoorwaarde: minimumprijs € 200, de volledige opbrengst gaat naar YFiL. Het werk van Ger de Joode kenmerkt zich door het gebruik van geometrische middelen, veelal in combinatie met een reeksmatig kleurgebruik. Zijn inspiratiebron is de natuur, althans de wetmatigheden die hij daarin ontdekt. Er is in het werk van Ger de Joode geen enkele verwijzing naar iets dat zich buiten het werk bevindt. Het werk bestaat zoals elk concreet object in de werkelijkheid bestaat.

 

 

Rene Eicke (nog te koop)
z.t., viltstift op papier, 21x30cm, maart 2012. Veilingvoorwaarde: minimumprijs €100, meeropbrengst voor YFiL. René Eicke belongs to the younger generation of artists who work from the non-figurative, fundamental, formal or concrete points of departure. The most often used denomination of this artistic movement is new abstraction. Eicke prefers to name his work non-represen-tative art. To Eicke new abstract/non-representative visual art of today is essentially different from the arts of the modernism period. His paintings are concentration points wherein a form is created and, at the same time, dissolves. His works come out as light, open and  playful.

 

 

Piet van Zon (nog te koop)
Tekening op transparant papier. Statement (2004): in meiner arbeit entwickle ich systematisch konstruktive farbformen auf der basis mathematischer gesetzmäßigkeiten und den dem sehen eigenen farbtheoretischen prinzipien. diese nur auf sich selbst bezüglichen farben und formen sollen wie sichtbar gestaltete malerische klänge ähnlich der musik erlebt werden.

 

 

Willem Geeraerds (nog vier versies te koop)
CVD YF 11, print, 30 x 30 cm, 2012. Veilingvoorwaarde: minimumprijs € 200, de volledige opbrengst gaat naar YFiL.
Vormgever, graficus/typograaf Willem Geeraerds heeft ‘vele boeken op zijn naam staan’ en staat garant voor een tegelijk degelijke en creatieve opmaak. Hij zoekt de grenzen op van de techniek. In zijn vrije werk wordt hij gefascineerd door geometrische patronen in relatie tot de visuele waarneming. Er zijn nog 3 andere prints beschikbaar.

 

Jan Mulder (nog te koop)
Regenboog, Aquarel, 30 x 30 cm, 2012. Veilingvoorwaarde: minimumprijs: 150,  opbrengst volledig voor YFiL.  Beeldend kunstenaar Jan Mulder werkt in de traditie van het abstract expressionisme, een stroming in de beeldende kunst die in New York ontstaan is  in de naoorlogse jaren in het midden van de vorige eeuw. Het concept van het abstract expressionisme blijft een bron van inspiratie, hoezeer deze tijd en context ook verschilt van de jaren van haar oorsprong. In de YF collectie zijn diverse generaties abstract expressionisten te zien w.o Briggs.

 

Yvonne Kracht (nog te koop)
Driehoek, tekening op rijstpapier, 30 x 30 cm. Veilingvoorwaarde: minimumprijs € 300. Werk van Yvonne Kracht (1931) is aanwezig in de oude serie. Vanuit een abstract expressionistische schildertrant koos ze rond 1960 voor het uitbeelden van geometrische vormen gebaseerd op machine onderdelen, in etsen, zeef-drukken, driedimensionale kleine objec-ten en in monumentaal formaat onder andere in cortenstaal en alumi-nium en met spiegels. Ratio en emotie bracht zij samen in grof geborstelde tekeningen van mathematische principes.

 

Jeroen Kramer (verkocht)
z.t, 30 x 30 cm, papier, draad en tape, 2012. Veilingvoorwaarde: minimumprijs € 300, meeropbrengst 50% voor YFiL City Dust is het doorlopende project waar Jeroen Kramer al enige jaren mee bezig is, en waar eerder al fragmenten van te zien waren in Venetië en Berlijn. Duizenden minuscule pentekeningen uit het Moleskin-archief van de kunstenaar zijn bewerkt, geprint, geknipt, gevouwen, geplakt en gefotografeerd en ingezet in een hallucinatoir weefsel dat in de verte nog aan de stad herinnert.

 

 

Comments are closed.